O româncă va petrece un an de zile experimentând viața pe Marte. Anca Şelariu este microbiolog și lucrează în cadrul NASA.
Începând de duminică, o echipă de patru voluntari va petrece un an de zile într-un habitat ce simulează traiul pe planeta roşie.
Cei patru vor avea la dispoziţie 1.700 de metri pătrați, la Centrul Spațial Johnson din Statele Unite ale Americii. Aceştia vor trece prin diferite situaţii, ca parte a pregătirii lor pentru împrejurările ostile de pe Marte.
„Când vom merge într-o zi pe Marte, va exista o întârziere de până la 22 de minute în fiecare sens. Așadar, cei care controlează misiunea nu va auzi nici măcar de o problemă până la 22 de minute după ce a apărut. Acest lucru necesită ca echipajul să lucreze cu niveluri de autonomie inegalabile și vor trebui să rezolve singuri problema”, a spus dr. Suzanne Bell, un conducător al Laboratorului de Sănătate Comportamentului și Performanță la Centrul Spațial Johnson.
Experimentul se numește CHAPEA, care înseamnă Crew Health and Performance Exploration Analog. Bell spune că au fost foarte selectivi în ceea ce privește persoanele alese pentru misiune, deoarece aproape 4.000 de persoane au aplicat. Dar doar patru vor trăi izolat timp de un an.
„Am ales în mod special oameni pe care sperăm să reușească împreună, analizați cu mare atenție și foarte clar că au capacitatea de a lucra în echipă. Și, așadar, obiectivele noastre sunt de fapt despre optimizarea sănătății și performanței umane”, a mai spus Bell, potrivit abc7.com.
Cele patru din interiorul habitatului includ un om de știință canadian, un inginer din Virginia, SUA, un medic din Illinois și un biochimist român.