Caz surprinzător într-o școală din București, unde sala de cursuri s-a transformat în sală de jocuri de noroc pentru elevi. Unul dintre părinți este absolut revoltat, subliniind că această situație încalcă legea învățământului.
Elevii dintr-o școală din Capitală au fost implicați în activități de jocuri de noroc, organizate chiar de instituția de învățământ. Concret, elevii au avut ocazia să joace „bingo”, un joc de noroc foarte popular, în urma căruia se câștigă diferite premii în bani sau obiecte. Activitatea s-a desfășurat chiar în sala de curs sub „îndrumarea” profesorilor. Situația reprezintă un pericol, întrucât introduce adolescenții la o activitate ce generează dependență. Unul dintre părinți a vorbit despre cele întâmplate și este absolut revoltat că profesorii au fost cei care au inițiat un astfel de eveniment.
„Dintr-o urnă ca la jocurile de noroc, a extras bilele și copiii aveau taloane și pe care completau dacă nimereau numerele câștigătoare, primeau premii exact ca la bingo. Copilul meu n-a câștigat, dar mi-a zis că alți copii au câștigat premii. Mi se pare de un cinism groaznic. Adică, pe de o parte, guvernanții ne spun că au eliminat pericolul pentru copii și pe de altă parte, sub egida Ministerului Educației, se organizează, că este o programă școlară, se organizează jocuri de noroc în școală.” a declarat unul dintre părinți.
Potrivit legii învățământului elevilor le este interzisă participarea la jocuri de noroc în perimetrul unităților de învățământ, sau în interiorul școlii. Specialiști atrag atenția că jocurile de noroc, la fel ca tutunul, băuturile alcoolice și drogurile provoacă dependență, deoarece oferă o recompensă imediată creierului, iar în aceste condiții psihicul învață că poate să obțină o anumită satisfacție foarte repede.
Potrivit unui comunicat al administrației prezidențiale, șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 (PL-x 700/06.11.2023).
Alfred Simonis, liderul camerei deputaților, anunța că vor mai urma și alte legi.
Am câștigat prima bătălie împotriva păcănelelor. In peste 90% din localitățile din România nu se va mai putea desfășura acest tip de activitate. Lupta nu s-a terminat. Urmează reglementarea drastica a publicității iar pasul următor vizează orașele mari. Păcănelele trebuie scoase din toate orașele României, a spus Simonis.
CITEȘTE ȘI: