Depozitarea neadecvată a unor deșeuri sau substanțe periculoase poate avea efecte negative atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra sănătății populației, iar procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unei societăți comerciale, precum și a două persoane fizice.
În urma anchetei desfășurate, s-a stabilit că SC Global Industrii Water SRL și cele două persoane fizice se fac vinovate de săvârșirea a două infracţiuni de ”neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, precum și a infracțiunii de poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase”.
Potrivit procurorilor, SC Global Industrii Water SRL – în perioada 14.12.2012 – 12.03.2019 – ”a depozitat cantități mari de deșeuri periculoase, respectiv reziduuri petroliere în interiorul incintei, respectiv a spațiului închiriat de la UM Plopeni, precum în afara perimetrului împrejmuit cu gard, în pădure, încălcând astfel prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor”.
”Totodată, în aceeași perioadă, în realizarea obiectului de activitate, precum şi în numele şi interesul său, a depozitat cantități mari de deșeuri periculoase, în spațiul neautorizat, o mare cantitate de deșeuri periculoase conținând deșeuri anorganice cu conținut de substanțe periculoase, respectiv soluție uzată de electrolit, încălcând astfel prevederile din Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Hidrocarburile au fost depozitate direct pe sol, în afara spațiului special amenajat, ceea a dus la ”poluarea solului şi a apei subterane, poluare care prin efectele negative provocate poate avea ca urmare decesul ori vătămarea gravă a persoanelor, sunt toxice atât pentru om cât și pentru mediu, având și potențial cancerigen”.
Astfel, au fost înregistrate ”depășiri alarmante a valorilor de Crom și Hidrocarburi din petrol, ce depășesc și de 104 ori valorile de intervenție maxim stabilite de normele în vigoare, toate acestea reprezentând un prejudiciu semnificativ adus mediului”, se mai precizează în comunicat.
Procurorii au mai stabilit și că persoanele fizice trimise în judecată ”ar fi dispus şi acceptat depozitarea acestor cantități mari de deșeuri periculoase”.
”Inculpații persoane fizice, în calitate de administrator de drept, respectiv administrator de fapt, ar fi dispus şi acceptat depozitarea acestor cantități mari de deșeuri periculoase, acțiuni având consecințele precizate. Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Ploiești, spre competentă soluționare”, mai transmite comunicatul.