Prima pagină » Actualitate » „Apocalipsa internetului”: O „super-furtună” solară ar putea bloca internetul pentru câteva luni / Avertismentul unui profesor american

„Apocalipsa internetului”: O „super-furtună” solară ar putea bloca internetul pentru câteva luni / Avertismentul unui profesor american

„Apocalipsa internetului”: O „super-furtună” solară ar putea bloca internetul pentru câteva luni / Avertismentul unui profesor american
Sursa FOTO: Shutterstock/ Caracter ilustrativ

O „super-furtună” solară ar putea „șterge internetul” timp de câteva săptămâni sau luni, spune un om de știință american. Află mai jos cum ar fi posibil acest lucru.

Profesorul Peter Becker lucrează cu o echipă al cărei scop este să creeze un sistem de avertizare timpurie legată de activitatea solară care ar putea afecta tehnologia. Cercetătorul spune că am putea să trăim o „apocalipsă a internetului”.

„Internetul a devenit un lucru important într-o perioadă în care soarele a fost relativ liniștit, iar acum intră într-o perioadă mai activă”, a spus profesorul Peter Becker de la Universitatea George Mason.

„Este pentru prima dată în istoria omenirii când există o intersecție a creșterii activității solare cu dependența noastră de internet și cu dependența noastră economică globală de internet”, adaugă profesorul, citat de Fox News.

Cum poate fi afectat pământul de o super furtună solară?

„Au fost o mulțime de erupții (solare)”, spune Becker. „Erupțiile sunt atunci când soarele se luminează, iar noi vedem radiațiile, iar acesta este un fel de flash. Iar, apoi, ghiuleaua solară devine o ejecție de masă coronală. Așadar, putem vedea flash-ul, erupția, dar după aceea ejecția de masă coronală poate pleca într-o direcție aleatorie în spațiu, deși putem estima când se va îndrepta efectiv spre Pământ. Și asta ne oferă aproximativ 18 ore de avertizare, poate 24 de ore de avertizare, înainte ca aceste particule să ajungă efectiv pe Pământ și să înceapă să se joace cu câmpul magnetic al Pământului”.

Bucăți mari de plasmă sau materie supra-încălzită zboară prin spațiu într-un astfel de proces solar. Un procent atinge Pământul, ceea ce afectează câmpul magnetic al planetei noastre.

„Toată lumea se gândește «Oh, computerul meu este împământat, sunt în regulă», dar într-un astfel de eveniment, dacă conduci curenți inductivi la suprafața Pământului, poate funcționa aproape invers și poți ajunge să prăjești lucruri pe care le credeai relativ sigure”, mai spune cercetătorul american.
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și