O țară europeană a descoperit un ZĂCĂMÂNT mai important decât petrolul și gazul. Astfel, monopolul deținut de China este amenințat.
Este o descoperire uriașă pentru Europa, făcută recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.
Acest moment marchează un punct de cotitură semnificativ, reducând dependența Europei de China pentru aceste elemente esențiale. Zăcământul descperit în Norvegia are rezerve estimate de 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare (TREO), incluzând 1,5 milioane de tone de pământuri rare legate de magneți, cruciale pentru fabricarea vehiculelor electrice și turbinelor eoliene, potrivit CNBC.com.
Descoperirea eclipsează un depozit similar găsit, anul trecut, în Suedia și plasează Norvegia ca un jucător important pe piața globală a pământurilor rare.
CEO-ul Rare Earths Norway, Alf Reistad, a declarat că această realizare „reprezintă o piatră de hotar” pentru companie și pentru Europa în ansamblu.
Importanța strategică a pământurilor rare este subliniată de Agenția Internațională pentru Energie, care avertizează că oferta actuală nu este suficientă pentru a satisface cererea generată de tranziția către energia verde. China deține o poziție dominantă în producția și prelucrarea pământurilor rare, controlând aproximativ 70% din extracția globală și 90% din procesare.
Descoperirea din Norvegia contribuie la obiectivul Uniunii Europene (UE) de a extrage cel puțin 10% din cererea anuală de pământuri rare până în 2030. Rare Earths Norway își propune să înceapă prima etapă de exploatare până în 2030.
Deși nu depășește valoarea livrărilor de petrol și gaze ale Norvegiei, Reistad subliniază importanța strategică a pământurilor rare.
„Litiul și elementele de pământuri rare vor deveni în curând mai importante decât petrolul și gazul”, a declarat el, citând președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de CNBC.
Descoperirea din Norvegia este un pas semnificativ spre diversificarea lanțului de aprovizionare cu pământuri rare și reducerea dependenței de China, consolidând poziția Europei în cursa sa către o economie verde.
Cererea de pământuri rare şi minerale critice este aşteptată să crească exponenţial în următorii ani, pe măsură ce tranziţia către energie curată se accelerează.
Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway, a declarat pentru sursa citată că descoperirea de la Fen reprezintă „o mare piatră de hotar” pentru companie.
„Este important să menţionăm că astăzi nu există absolut nicio extracţie de elemente de pământuri rare în Europa”, a spus Reistad, luni, prin intermediul unei videoconferinţe.
Întrebat dacă el crede că resursele descoperite ar putea fi considerate de mai multă valoare decât livrările de petrol şi gaze ale Norvegiei, Reistad a răspuns: ”Nu au mai multă valoare, dar Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene-n.r.) a declarat că litiul şi elementele de pământuri rare vor în curând va fi mai importante decât petrolul şi gazul”.
„Deci, va fi mai important, dar nu va avea aceeaşi valoare, desigur”, a adăugat el.
FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock