Un bărbat din Teleorman și-a transformat grădina casei sale într-un „colț de rai” cu iz exotic. De mai bine de 16 ani, Mircea Cătană cultivă palmieri, bananieri și alte plante tropicale în curtea sa din Olteni. Acum grădina sa specială a devenit virală pe rețelele de socializare.
Mircea, electrician de profesie, a învățat despre îngrijirea plantelor tropicale din călătoriile sale în Spania și Turcia. Povestea grădinii exotice de la Teleorman a început în 2008, după Mircea a fost într-o vacanță în Bulgaria unde a rămas uimit de frumusețile locului și unde a avut ocazia de a pune mâna pe „secretul” protejării palmierilor în această parte a lumii.
„Am zis că pot să încerc și eu la mine în curte. Nu am studii de specialitate. Am cules informații despre palmieri de la localnicii unde am călătorit, în Spania și Turcia. Eu sunt de profesie electrician, dar cred că atunci când îți place un lucru nimic nu te împiedică să-l realizezi”, spune Mircea Cătană.
Acum, colecția sa numără peste 12 arbori tropicali, inclusiv „Trachycarpus fortunei,” „Washingtonia filifera,” „Phoenix canariensis,” și alții. Metodele sale includ folosirea furtunurilor luminoase și a foliilor pentru a proteja plantele de temperaturile scăzute.
Grădina lui Mircea a trecut și prin momente dificile, cum ar fi un viscol puternic care a distrus transformatorul pentru furtunurile luminoase, însă această încercare nu l-a descumpănit. Bărbatul a folosit un generator și pături de lână pentru a salva palmierii.
„S-a ars transformatorul care alimenta furtunul luminos cu care încălzeam palmierii. Atunci, timp de trei nopți la rând, am pus alarma pe telefon și, din oră în oră, porneam generatorul. Din cauza gerului, –18 grade, au avut de suferit, iar atunci i-am protejat cu toate macatele de lână ale bunicii”, spune bărbatul potrivit Observatorul Prahovean.
Acum, pentru a proteja palmierii de gerul iernii, bărbatul îi înfășoară în folie și furtunuri luminoase.
Fotografiile grădinii sale au devenit virale pe rețelele de socializare, stârnind atât admirație, cât și scepticism din partea multora.
„Mulți nu cred că este în Romania.. De altfel, m-au și sunat mulți pe video să vadă live imaginile, pentru a se convinge. Bineînțeles că am avut și reacții de genul ‘Mincinosule, nu este în România, se vede și după arhitectura casei’, dar asta este. Sunt oameni și oameni… Eu am realizat grădina ca să mă bucur de ea, nu pentru publicitate. De mic am avut o atracție față de palmieri și plante tropicale”, mai spune bărbatul.
„Eu am realizat grădina ca să mă bucur de ea, nu pentru publicitate,” spune Mircea, care continuă să inspire iubitorii de plante exotice din România.