Un obicei aparte, care marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi care se petrece în comuna Caraula, în ziua de 8 ianuarie a fiecărui an, este MERSUL CU URÂŢII.
În această zi, tinerii care au păzit fântânile – şi care au mers apoi cu Iordănitul – se îmbracă în nişte costume speciale, se deghizează în aşa fel încât să nu fie recunoscuţi, se fac „urâţi” şi pleacă din casă în casă, alungând spiritele rele şi speriindu-i pe cei mici, de fapt încercând să le dea o lecţie de curaj.
Micii curajoşi se lasă prinşi de „urâţi” și ridicaţi în braţe, încercând să ghicească cine se ascunde sub mască. Într-o veselie generală, oamenii joacă, lăutarii care-i însoţesc începând să cânte, iar gazda, bucuroasă că a scăpat de duhurile rele, îi cinsteşte cu bucate şi vin.
Comuna Caraula este unul dintre locurile unde se păstrează obiceiul de mers cu urâții din casă în casă, iar cei care îi primesc speră să aibă un an mai bun.
„Rămân spiritele rele care ne-au bântuit anii trecuți și rămân tot în sat. Așa, noi sperăm că le alungăm și, de fiecare dată, a avut efect. La Caraula, după cum vedeți și dumneavoastră, toată lumea zâmbește”, spune unul dintre locuitorii comunei.
Multe din obiceiurile de azi își au rădăcinele în trecutul istoric al localității.
„Situată în apropiere de Dunăre, Caraula este o localitate care a fost atacată deseori de turci și numele ar proveni tot din limba turcă”, spune Titel Păunescu, primarul localității.
În gospodăriile în care au intrat, urâții primesc – în schimbul ritualului făcut – fructe sau dulciuri.
Citește și: