Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Obuzier fabricat la REȘIȚA, folosit pe frontul din Ucraina

VIDEO | Obuzier fabricat la REȘIȚA, folosit pe frontul din Ucraina

În mediul online au apărut imagini în care trupele ucrainene folosesc pe front un obuzier fabricat la Reșița după un model sovietic.

Ukraine Weapons Tracker, care urmărește armele folosite pe frontul din Ucraina, a publicat o fotografie cu un nou tip de armă pe care armata ucraineană o folosește contra rușilor: un obuzier românesc de calibrul 152 mm-M1981, un derivat al D-20 sovietic.

Livrările acestor obuziere nu au fost anunțate în prealabil, dar recent Ucraina a primit și MRLS APR-40, configurat special pentru România, informează Ukraine Weapons Tracker.

Obuzierul M1981 a fost produs sub licență, la uzina mecanică „Reșița”, după obuzierul sovietic D-20, model 1955, potrivit Brigăzii 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza”.

D-20 a fost proiectat, la începutul anilor 1950, de biroul lui F. Petrov, pentru înlocuirea tunului-obuzier ML-20.

La apariția sa, D-20 era o piesă de artilerie extrem de modernă, fiind printre primele asemenea echipamente dotate cu placă de bază pentru tragere, scrie hotnews.ro.

Utiliza același afet ca și tunul D-46, calibrul 130 mm și a fost cumpărat de toate țările tratatului de la Varșovia.

China a fabricat o variantă proprie, sub denumirea „Type 66”.

Pentru deplasarea obuzierelor M1918 au fost folosite inițial tractoarele șenilate românești TAR-76 și TMA-83, ambele fabricate la Uzina mecanică Mizil, iar apoi, autocamionul DAC 665 T, fabricat la „Autocamioane” Brașov.

Echipa necesară pentru operare este compusă din 10 oameni. Obuzierul a intrat în înzestrarea armatei în august 1982 și era în dotare, cel puțin până în 2014, la unele batalioane de artilerie de nivel brigadă de infanterie din cadrul Forțelor Terestre.

Acest obuzier reprezintă o reuşită deosebită a industriei naţionale de apărare, fiind primul dintr-o serie din care mai fac parte: tunul calibrul 130 mm şi tunul obuzier calibrul 152 mm, toate având afetul realizat după după aceleaşi principii constructive, potrivit „Enciclopediei artileriei române”, de col.prof.univ.dr. Adrian STROEA, col. (r.) Marin GHINOIU, col. Gheorghe BĂJENARU, lt.-col. Florin BARBU, dr. Olga DĂNILĂ, citată de Brigada 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza”.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și