VIDEO | Octavian Berceanu despre incendiile de miriști: Focul se întinde cu viteză foarte mare și cenușă rezultată se împrăştie pe distanţe mari, poluând grav aerul
This browser does not support the video element.
Șeful al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, atrage atenţia asupra arderilor necontrolate de vegetație uscată, care conduc la contaminarea gravă a aerului. Cenuşa provenită din aceste incendii este dusă de vânt pe distanţe mari, în localităţi și orașe, ce pot provoca mari probleme de sănătate locuitorilor din acele zone. Berceanu afirmă că situația incendiilor poate degenera rapid, lăsând autoritățile în imposibilitate de acțiune rapidă.
„Nu suntem în Grecia şi totuşi miriştile iau foc, focul se întinde cu viteză foarte mare şi nu avem echipe suficiente de intervenţie. Avem echipe, să zicem, în primele 24 de ore, dar oamenii ăia sunt epuizaţi, pe urmă, nu poţi să le ceri acelaşi randament. Avem Garda de Mediu în teren, avem alte instituţii în teren, Garda de Mediu nu poate stinge incendiile, amenzile nu sting incendiile, ci doar partea asta de prevenţie. Oamenii trebuie să conştientizeze pentru că, dacă te urci pe un vârf de deal şi numeri zece incendii în jurul tău, e clar că autorităţile nu vor face faţă, nu au cum”, a afirmat Octavian Berceanu, luni seară, la Digi 24.
Berceanu atrage atenţia asupra faptului că cenuşa provenită de la incendiile de mirişte vor fi împrăştiate pe distanțe mari și pot afecta calitatea aerului inclusiv în București și deasemenea există un real pericol și pentru viață animalelor.
„Ai turbionări ale aerului. Aceste turbioane ridică cenuşa foarte repede şi o împrăştie pe distanţe mari. Nu poţi să controlezi şi pe urmă toată lumea e supărată de ce avem un indice de calitate a aerului atât de scăzut. Nu mai poţi să controlezi lucrurile astea. Cenuşa şi praful din Oltenia pot ajunge în Bucureşti, în Craiova, şi nu ai cum să controlezi aceste lucruri”, a afirmat şeful Gărzii Naţionale de Mediul, Octavian Berceanu.
Zeci de incendii de mirişte, lăstăriş şi vegetaţie uscată au fost anunţate, în ultima perioadă, în zonele de câmpie.
În judeţul Dolj, în ultimele trei zile pompierii au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a douăzeci şi opt incendii izbucnite la vegetaţie uscată, mirişti şi lăstăriş. Suprafaţa totală incendiată la care au intervenit echipajele de pompieri este de aproximativ 148 hectare de vegetaţie uscată, mirişte şi lăstăriş. Cauza probabilă de izbucnire a fost stabilită că fiind focul deschis în spaţii deschise, conform ISU Dolj.