Octavian Jurma: „Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%”

Octavian Jurma: „Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%”
ECDC: Riscul ca varianta Omicron să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat” Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/11/2021, 09:45

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că tulpina Omicron va ajunge cu siguranță în România, în luna decembrie, de Sărbători. Varianta B.1.1.529, cunoscută și sub denumirile de clada 21K sau Omicron, a speriat comunitatea medicală mai mult decât varianta Delta la apariția sa, a scris Jurma pe Facebook. Astfel, acum „asistăm la o mobilizare intensă a guvernelor din aproape toate țările lumii pentru a face față acestei noi emenintari.”

Mai jos, analiza cercetătorului:

„În doar o săptămâna, B.1.1.529 a trecut din anonimatul sutelor de variante cu mutații numeroase, la varianta sub monitorizare (VUM sau VBM) și apoi direct la VOC (varianta care produce îngrijorare), primind propriul sau nume oficial, Omicron.
Dincolo de VOC mai avem un singur nivel de clasificare a pericolului unei variante, VOHC (Variant of high consequence sau varianta cu înalte cosecinte) și Omicron este investigată în regim de urgență pentru a vedea dacă are o astfel de variantă.

Cu toate acestea, așa cum se vede din graficul din imaginea atașată, numărul de cazuri este încă așa de mic, încât Africa de Sud era pe lista verde în România până la decizia UE de a o ridica.

Sursă foto: facebook/Octavian Jurma

De ce atâta îngrijorare față de varinata B.1.1.529? Motivele sunt în primul rând statistice și apoi teoretice.

Din fericire nu avem în acest moment motive de îngrijorarea clinică (formă mai grave de boală, ocolirea protecției individuale după vaccin sau după boală, etc).

O să ne uităm la motivele statistice în acest articol.

Prima apariție în baza de date GISAID provine din Botswana în 9 noiembrie 2021 și a fost remarcată doar când a început să producă un nou val în Africa de Sud, într-o regiune devastată de valul Delta și aflată încă sub dominantă Delta.

Aici se află și primul motiv major de îngrijorare. Omicron reușește aparent să producă un nou val epidemic la mai puțîn de 2 luni după ce Delta a lăsat în urmă o populație cu un procent foarte mare de imunizare prin infectare (Africa de Sud are o rată de vaccinare de 35%).

Faptul că Omicron (B.1.1.529) reușește să depasesca cu atât ușurință imunitatea dobândită după infectarea cu Delta, a declanșat multiple semnale de alarmă.

Al doilea motiv de îngrijorare este viteza cu care Omicorn a dobândit dominantă față de Delta în secventierile făcute în Africa de Sud. În doar 2 săptămâni a ajuns de la 0 la 75% și probabil că a ajuns deja la 100% din noile secvențieri.

Aici trebuie menționat că secvențierile sunt că o lanternă în țările care secevențiaza un procent mic din probele colectate pentru teste (cum este și România). Contează așadar ce cauți și mai ales cum cauți, dacă vrei să descoperi cauzele unor anomalii statistice (cum este debutul prematur al unui nou val sau focar).

Cercetătorii din Africa de Sud au procedat corect și s-au concentrat pe regiunea în care valul Omicron a debutat. Prin urmare există un bias (înclinație) puternic către B.1.1.529 în secvențierile din ultimele 2 săptămâni.

E păcat că țară lor pare să fie pedepsită pentru așa și sper că testarea RT-PCR înainte și după zbor să înlocuiască cât mai rapid izolarea acestei țări, ca să nu inducă o reținere în raportarea datelor. Vă dați seama cât de transparent ar fi guvernul României dacă o asemenea variantă ar apare în România.

De altfel raportul săptămânal privind VOC al CNSCBT a devenit așa de rudimentar încât B.1.1.529 nici nu s-ar raporta în România dacă nu ar fi fost clasificată VOC de OMS.

Tot la capitolul statistică, România este are un profil epidemiologic foartea asemănător cu Africa de Sud. Avem o rată mică de vaccinare și o rată uriașă de infectare după un val Delta devastator.

Probabilitatea ca Omicorn să ajungă în România cu oacazia sărbătorilor este de 100% și va fi identificată prin secvențiere probabil în luna decembrie, cel târziu în luna ianuarie.

Încă este prea devreme să spunem dacă Omicron este suficient de robustă pentru a produce un nou val pandemic în țările din Europa, însă debutul sau fulminant pe radarul COVID-19 într-un spațiu aflat încă sub supremația Delta justifică pe deplin îngrijorarea și măsurile luate până acum.

Dacă însă Omicron va confirma aceste îngrijorări, este foarte probabil că valul 5 va fi produs de o nouă tuplină, așa cum ne așteptăm și că va fi valul Omicron, așa cum nimeni nu putea anticipa.

În fine, statistica din Africa de Sud ne spune de asemenea că Omicron se răspândește rapid într-o țară în care majoritatea populației a trecut prin boală fără protecție vaccinală. Nu știm cum se comportă Omnicron într-o populație înalt vaccinată, însă știm sigur că România are un profil african nu european în privința vaccinării și a gestionării pandemiei.

Așadar pentru România este o certitudine că Omicorn este o amenințare foarte serioasă pentru cei nevaccinați și o amenințare încă necunoscută pentru cei vaccinați.

Având în vedere că cei trecuți prin boală dobândesc o imnitate premium față de COVID-19, Omicron este un motiv suplimentar să ne vaccinăm dacă am trecut prin boală și să ne facem boosterul dacă ne-am vaccinat.

Prin vaccinare putem transform catastrofa din valul 4 într-un triumf în față valului 5.”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Numărarea voturilor a început. Cum poți vedea online rezultatele pe județe...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online