Epidemiologul Octavian Jurma a lansat un nou atac la adresa autorităților, referitor la modul de gestionare al pandemiei de COVID-19. Jurma acuză că testarea anti-COVID este astăzi „la fel de mediocră ca în valul 4 – Delta și calitativ mult sub nivelul valului 3 – Alpha”.
Octavian Jurma acuză autoritățile de „negarea pandemiei”, într-o postare pe Facebook.
„Este extrem de trist că gestionarea pandemiei a fost redusă la negarea pandemiei inclusiv la nivelul autorităţilor.
Dezinformarea şi lipsa de transparentă este de asemenea în creştere, proporţional cu îndârjirea de a merge înainte cu infectarea obligatorie în masă a populaţiei de la copii în sus.
Tocmai de aceea, datele pe care le folosesc în analize sunt date oficiale nu date pe surse.
Este un fapt că rata de spitalizare a copiilor se dublează săptămânal şi creşte de patru ori mai repede decât cea a adulţilor. Dacă asta e sau nu creştere exponenţială ne pot spune matematicienii. Dacă asta ţi se pare grav sau relaxant tine de morală şi psihologie nu de matematică.
Dar nu despre asta vreau să vorbesc aici, ci de testarea care ni se dă de înţeles în ultima vreme că este la un nivel revoluţionar de unde şi numărul mare de cazuri.
TLDR: Testarea este azi la fel de mediocră că în valul 4-Delta şi calitativ mult sub nivelul valului 3-Alpha.
Să începem cu standardul de aur RT-PCR (curba albastră): Media de cazuri a depăşit media de teste RT-PCR din programul naţional (făcute de stat) mai repede decât în valul 4-Delta. Dacă am am avea doar teste RT-PCR făcute de stat nu am putea confirma mai mult de 12,000 de cazuri pe zi.
Nivelul de testare RT-PCR este mult sub nivelul din valul 3-Alpha de la începutul anului trecut deşi avem deja de 2 ori mai mult cazuri decât vârful valului 3-Alpha.
Diferenţa de teste vine din buzunarul nostru şi din testele rapide. Jumătate din testele RT-PCR din România sunt plătite de romani din buzunarul lor.
Nu ştim care e raportul stat/privat în cazul testelor rapide, însă aceste teste sunt acum majoritare şi în cadrul programului naţional.
Dacă adunăm toate testele din toate sursele (curba verde) suntem în continuare sub nivelul de testare din vârful valului 4-Delta şi este probabil că vom depăşi în această săptămână recordul de cazuri din valului 4-Delta cu un număr mediu mai mic de teste.
Cu alte cuvinte, testele cresc în continuare pasiv în România de când singurul program de testare anticipativă (preventivă) care s-a desfăşurat în şcoli a fost abandonat. De asemenea aproape jumătate din testele din România sunt făcute de populaţie nu de stat.
În tabel aveţi evoluţia numărului de cazuri în raport cu numărul de teste din ziua respectivă ca să nu existe nici o umbră de interpretare subiectivă.
Astfel săptămâna trecută s-au făcut în medie 56,085 teste pe zi faţă de 55,823 teste în săptămâna precedentă.
Aceste teste au identificat în medie 8,413 cazuri noi săptămâna trecută faţă de 4,748 în săptămâna precedentă.
Cu o creştere de 0.5% a numărului de teste am confirmat cu 77% mai multe cazuri în medie.
Cu alte cuvinte numărul de teste a rămas constant dar numărul de cazuri s-a dublat.
Săptămâna aceasta numărul de teste este în creştere cu 20% faţă de săptămâna trecută însă numărul de cazuri s-a dublat din nou.
Este evident că testarea nu ţine pasul cu numărul de cazuri şi abia în această săptămână avem un nivel de testare ceva mai mare decât în vârful valului Delta, la o medie de cazuri foarte apropiată de cea din vârful valului 4-Delta.
În concluzie, testarea este la un nivel similar cu cea din valul 4-Delta şi calitativ mult sub cel din valul 3-Alpha.
Prin urmare creşterea mult mai rapidă a numărului de cazuri din valul 5-Omicron nu se datorează unei creşteri proporţional mai mări a numărului de teste, ci creşterii vertiginoase a numărului de infectări”, conchide specialistul.