OFICIAL | DNA a început urmărirea penală pe numele lui Vergil Chițac. Reacția primarului Constanței

Publicat: 13 07. 2023, 17:57
Actualizat: 13 07. 2023, 19:08

Vergil Chițac, primarul orașului Constanța, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, a anunțat oficial, joi, Dircția Națională Anticorupție. Alături de el, procurorii DNA Constanța au dispus efectuarea urmăririi penale față de încă doi suspecți.

Vergil Chițac – fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, retras din Marină cu gradul de contraamiral de flotilă și fost senator – a , ales primar al Constanței în 2020, este urmărit penal, în calitate de primar al Constanței, funcție în care a fost ales în 2020.

Vergil Chițac este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Ceilalți doi suspecți pe numele cărora procurorii DNA Constanța au dispus efecturea urmăririi penale sunt Alin Vintilă, director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și șantaj.

Care e valoarea prejudiciului

„În cursul anului 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv, organizat în Municipiul Constanța de o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Municipiului Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o societate comercială cu sediul în Monaco), suspectul Chițac Vergil, în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul celorlalte două persoane și cu încălcarea prevederilor legislației primare, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment”, reiese din ordonanța procurilor.

Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.”

Astfel, întrucât prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), suspectul Talpeș Andrei ar fi exercitat constrângeri asupra unor persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să efectueze o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.

În aceste condiții, în conturile societății comerciale, cu sediul în Monaco, ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria municipiului Constanța, potrivit DNA.

Celor trei suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Potrivit sursei citate, în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Explicațiile edilului-șef al Constanței

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanţ, a transmis, printr-o declarație de presă, că a luat notă de conţinutul comunicatului DNA cu privire la dosarul al cărui subiect este finanţarea rundei a treia a campionatului mondial UIM XCAT de ambarcaţiuni de viteză organizată recent la Mamaia, primele două runde organizate în Italia, iar ultimele două urmând să fie organizate în Dubai. Competiţie comparabilă cu Formula 1 pe uscat.

„În comunicatul DNA se susţine că finanţarea competiţiei sportive s-a realizat fără un contract, fără procedură de selecţie publică şi fără referat al compartimentului de specialitate. În realitate, există contract de finanţare aprobat prin HCL 162/27.04.2023, există referat de specialitate care a stat la baza aprobării HCL-ului menţionat, există, de asemenea, şi viză de control financiar preventiv, fără de care nu am semnat niciodată vreo plată”, a transmis Vergil Chițac.

Conform sursei citate, în concret, în conformitate cu legea nr.69/2000 (legea sportului), art.181 alin.2 lit D, s-a finanţat de către Primăria Constanţa un program sportiv desfăşurat pe raza Mun. Constanţa şi organizat de către Federaţia Română de Yachting, iar suma a fost virată, prin CSM Constanţa, în contul Federaţiei Române de YACHTING. Nu la Monaco.

„Am pus la dispoziţia DNA toate documentele menţionate şi întreaga documentaţie de finanţare desfăşurată, conform legii. Mi-ar plăcea să păstrăm o atitudine demnă şi corectă faţă de această anchetă, ceea ce include abţinerea, pe cât posibil, de la alte comentarii din partea mea în spaţiul public, cel puţin pe acest subiect”, a spus edilul – șef.

Ce avere are Vergil Chițac

Actualul primar deține, conform celei mai recente declarații de avere pe anul trecut depusă pe 12 iunie, două terenuri intavilane în Eforie Nord și două case de locuit în aceeași unitate administrativă.

În conturi și depozite bancare are la zi 368 100 de lei și 4.000 de euro.

A încasat un salariu de 131.412 de lei de la Primăria Constanța, iar pensia pe anul trecut a fost de 115.020 lei. Conform CV-ului oficial, în 1 decembrie 2012 el a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă.

Sursa FOTO: Vergil Chițac – Facebook