Prima pagină » Actualitate » OFICIAL. Epidemie de rujeolă în România. Ministerul Sănătății raportează aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe

OFICIAL. Epidemie de rujeolă în România. Ministerul Sănătății raportează aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe

OFICIAL. Epidemie de rujeolă în România. Ministerul Sănătății raportează aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe

Ministerul Sănătății a declarat marți epidemie de rujeolă la nivel național, în contextul în care sunt aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Potrivit Ministerului, epidemia a fost declarată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Este o creștere semnificativă. Putem să vorbim de începutul unei epidemii de rujeolă. Fusese eradicată prin vaccinare. Este periculoasă în fază acută sau la copii mici, dar rujeola poate da complicații neurologice foarte serioase. Zilnic, la Institutul Balș avem cam 15-20 pacienți cu rujeolă. Un exemplu, între 1 și 4 decembrie, doar internații cu rujeolă au fost 45. Vorbim de o creștere exponențială. Și la copii, dar mai grav e că apare și la adulți, preciza medicul Cătălin Apostolescu, cu doar câteva ore înainte de comunicatul oficial. Medicul a mai precizat că, până acum 1-2 ani, erau 1-2 cazuri pe zi sau pe săptămână, iar acum sunt înregistrare zilnic 15-20 de cazuri.

  • Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
  • În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, părinții refuză să își vaccineze copiii.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații. Acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani, conform statiscilor oficiale.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare.

Citiți și: România, în pragul unei PANDEMII. Boala fusese eradicată prin vaccinare, dar acum se răspândește rapid

Vaccinul ROR, singura SOLUȚIE pentru stoparea epidemiei de RUJEOLĂ. Vezi aspecte-cheie privind vaccinarea pe site-ul UNICEF

Citește și