Oficial leton, arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Rusiei

Oficial leton, arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Rusiei
Oficial leton, arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Rusiei | Foto - Wikimedia Commons
Publicat: 29/06/2021, 12:33
Actualizat: 29/06/2021, 17:23

Rusia este acuzată că dorește să influențeze politica altor state prin programe ilegale de spionaj – un atac grav la adresa suveranității țărilor respective, dar și la adresa Uniunii Europene și a NATO -, iar specialiștii consideră că aceste tactici moștenite din perioada sovietică de tristă amintire nu sunt altceva decât o dovadă clară că ”vechile năravuri” ale Moscovei rămân neschimbate.

Serviciile europene de informații identifică, cu o alarmantă regularitate, rețele de spioni care fac ”jocurile” Kremlinului, iar Letonia devine încă o piesă a acestui puzzle desfășurat în ”umbră”, departe de lumina reflectoarelor.

Recent, autoritățile letone l-au arestat pe parlamentarul Janis Adamsons, acesta fiind acuzat de acțiuni de spionaj în favoarea serviciilor rusești de informații. Deputatul este membru al partidului social-democrat pro-rus Saskana (Armonia) – cunoscut pentru apărarea drepturilor vorbitorilor de limbă rusă din Letonia -, iar Parlamentul și-a dat acordul pentru arestarea sa.

69 de parlamentari letoni au votat în favoarea arestării și a perchiziționării locuinței deputatului Janis Adamsons, cinci au votat împotrivă , iar patru s-au abținut. Procuratura Generală nu a prezentat public motivele exacte care au stat la baza demersului, dar presa letonă a scris că Adamsons este suspectat că spionează pentru Rusia.

Janis Adamsons, fost membru al forțelor de grăniceri sovietici, dar și ministru de Interne al Letoniei

Membru al Comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne și prevenirea corupției, deputatul a negat comiterea vreunei infracțiuni, spunând că a aflat din mass-media despre ancheta declanșată împotriva sa.

În perioada 1994-1995, Janis Adamsons – fost membru al forțelor de grăniceri sovietici înainte ca Letonia să își declare independența (1991)  – a deținut funcția de ministru de interne al Letoniei.

Potrivit informațiilor transmise de televiziunea letonă, deputatul Janis Adamsons este suspectat de spionaj în favoarea Rusiei, iar în documentul elaborat de Serviciul pentru Securitatea Statului al Letoniei sunt enumerate nu mai puțin de 43 de episoade de spionaj. Politicianul ar fi transmis Rusiei, în ultimii patru ani, conform Procuraturii, informaţii despre bugetul şi achiziţiile din armată, precum şi despre frontiera estică a ţării.

”Mâna lungă” a Moscovei a atins și Polonia

Arestarea deputatului leton nu este un caz singular, în ultima perioadă, iar serviciile rusești de informații sunt acuzate că au ”mutat” și în Polonia, acolo unde au avut loc și atacuri cibernetice împotriva unor înalți oficiali ai statului, miniștri și parlamentari. ”Analizele serviciilor noastre şi ale aliaţilor ne-au permis concluzionăm că atacul cibernetic a fost declanșat de pe teritoriul Federaţiei Ruse, la o scară foarte mare”, a declarat Jarosław Kaczyński, vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri şi preşedinte al Comisiei pentru Securitate Naţională şi Politici de Apărare a Poloniei, potrivit monitorulapararii.ro.

Agenția poloneză de securitate internă l-a reținut – pe 31 mai 2021 – pe Janusz N., un bărbat acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, iar informația a fost dată publicității de Procuratura Poloniei.

Înainte de arestarea acestuia fusese reținut și un presupus complice al său, iar Janusz N. este acuzat că ”ar fi încercat să creeze conexiuni cu politicieni polonezi apropiați de Parlamentul European”. Mai mult, presupusul spion nu ar fi acționat doar pe teritoriul polonez, ci și în alte țări ale UE, făcând propaganda pentru proiectele rusești și executând operațiuni de dezinformare cu scopul de a ”slăbi poziția Poloniei în UE”.

În timpul perchezițiilor efectuate în locuința sa, polițiștii au ridicat echivalentul a aproximativ 84.000 de dolari, dar și tehnică necesară stocării informațiilor strânse în timp. Janusz N. se află, acum, în arest preventiv, dar dacă va fi găsit vinovat riscă 10 ani de închisoare.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Adio, permis! Se suspendă 4 luni. Interzis pentru șoferii care trec prin orașe sau sate
Viața la bloc. Locul care îi dezbină pe locatari. Ce spune legea
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Câți elevi au avut media 10 la examenul de Bacalaureat 2024?
×