Vladimir Dzhabarov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației Ruse a lansat un avertisment dur pe canalul său de Telegram, subiectul fiind regiunea rusă Kaliningrad. Potrivit acestuia, Moscova nu va ceda, niciodată, această enclavă, iar Lituania și Polonia ar fi primele vizate de măsuri dure luate la Kremlin.
Regiunea Kalinigrad este un teritoriu care aparține Federației Ruse, reprezentând o exclavă (n.red. – parte a unui stat sau entități administrativ-teritoriale care nu are legătură pe uscat cu teritoriul de bază al acestuia, fără a fi o insulă) a acesteia, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică, fiind străbătută de râul Neman.
Centrul administrativ al acestei regiuni este orașul Kaliningrad (fostul Königsberg). Regiunea a fost constituită în 1946 pe teritoriile germane anexate la data 2 august 1945 de URSS. Actuala regiune Kaliningrad a fost partea de bază a fostei Prusii Orientale.
După ce Lituania a interzis tranzitul mărfurilor aflate pe lista sancțiunilor UE către Kaliningrad, Moscova a reacționat prin oficialii săi, amenințând că va lua măsuri din ce în ce mai dure, iar Vladimir Dzhabarov avertizează că această regiune poate deveni un punct de început al unui conflict cu NATO.
”Rusia a demonstrat nu doar în cuvinte că nu își va ceda niciodată teritoriul. Unii, dacă pot să spun, „politicieni” care s-au gândit la posibila preluare a Kaliningradului ar trebui să realizeze că acest lucru poate duce la o confruntare militară cu Rusia. Să nu credeți că NATO nu știe acest lucru”, a scris prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Consiliului Federației pe canalul său Telegram.
Oficialul rus a cerut Lituaniei și Poloniei să se gândească de două ori la un astfel de scenariu în care Rusia ar pierde Kaliningrad, avertizând că aceste țări vor fi primele ”care se vor găsi în mașina de tocat carne”.
Maris Gulbis, fost ministru de interne al Letoniei, a scris, tot pe Telegram, că regiunea Kaliningrad ar putea fi pierdută de Rusia, iar UE și NATO ar fi pregătite pentru o astfel de situație.
”Sunt sigur că remarca fostului ministru de Interne leton Maris Gulbis pe această temă este o încercare de a testa hotărârea țării noastre. Vreau să reiterez, iar acești oameni nu ar trebui să greșească în privința asta, că Rusia nu se va retrage. Ar fi util ca Uniunea Europeană să-și amintească angajamentele și interesele cetățenilor săi”, a mai spus Dzhabarov, citat de TASS.
Citește și: