Oficial ucrainean: Rusia încearcă să-i înfometeze pe locuitorii din Mariupol pentru a-i convinge să se predea
Dmytro Gurin, un deputat ucrainean, acuză Rusia că încearcă să-i înfometeze pe locuitorii din Mariupol, pentru a-i convinge să se predea.
Mariupol, oraș asediat, este o țintă strategică cheie pentru armata rusă. Se crede că aproximativ 300.000 de oameni sunt prinși acolo, cu proviziile în curs de epuizare și iar primirea ajutoarelor este blocată, notează BBC.
Locuitorii au suportat săptămâni întregi de bombardament din partea rusească, fără curent electric sau apă curentă.
Dmytro Gurin a spus că nu se pune problema capitulării orașului Mariupol.
„Rușii nu deschid coridoare umanitare, nu lasă convoaiele umanitare să intre în oraș și vedem clar că scopul rușilor este să provoace foamete pentru a-și consolida poziția în negocieri. Orașul nu se va preda”, a spus Gurin.
Ucraina a primit un ultimatumul ca Mariupolul să se predea până la ora 5:00, ora Moscovei, după care trupele rusești ar fi deschis coridoare sigure de evacuare din Mariupol începând cu ora 10:00, în primă fază pentru trupele ucrainene și ulterior pentru „mercenari străini”.
După două ore, forțele ruse spun că ar fi permis convoaielor umanitare cu alimente, medicamente și alte provizii să intre în siguranță în oraș. Dar termenul a trecut și nu s-a întâmplat nimic.
Dacă Rusia ar captura Mariupolol, se va crea o legătură pe uscat cu regiunile de est Donețk și Lugansk, controlate de separatiștii susținuți de ruși. Însă, apărătorii orașului Mariupol au rămas fermi pe poziții, în ciuda asaltului susținut al rușilor.
Există îngrijorări tot mai mari cu privire la situația umanitară, iar Yaroslav Zhelezniak, un deputat ucrainean de la Mariupol, a numit-o „iad pe Pământ”.
Locuitorii își petrec cea mai mare parte a timpului în adăposturi și subsoluri, în timp ce Rusia continuă atacul său neîncetat asupra orașului, de pe uscat, aer și mare, spun oficialii.
Fotografiile arată un oraș în ruine, cu cartiere întregi devastate. Primarul, Vadym Boychenko, a estimat că peste 80% din clădirile rezidențiale au fost fie avariate, fie distruse, o treime dintre ele nereparabile.
Cadavrele sunt lăsate în stradă, deoarece este prea periculos să fie recuperate.
Gurin a mai spus că echipele încă nu au putut curăța dărâmăturile unui teatru despre care oficialii ucraineni spun că a fost bombardat de Rusia miercurea trecută. Se crede că sute de oameni au rămas prinși în subsol. Moscova neagă că a vizat clădirea.
„Serviciile de intervenție nu pot evacua aceste dărâmături pentru că bombardamentele nu se opresc niciodată. Este foarte periculos”, a spus el.
Războiul din Ucraina a intrat luni în ziua cu numărul 26 și, cu toate că în cursul zilei de duminică bombardamentele s-au rărit considerabil, au fost semnalate atacuri în zona capitalei Kiev.