Potrivit datelor celor mai recente studii realizate de Agenția Națională Antidrog în rândul populației școlare de 16 ani, unul din zece minori a consumat cel puţin o dată în viaţă un anumit tip de drog. Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare în inițierea consumului de droguri, conform specialiștilor ANA.
În întâmpinarea aceste provocări, joi reprezentanții Agenției Naționale Antidrog, ai Avocatului Copiilor și Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție au avut o întâlnire de lucru, în vederea stabilirii aspectelor specifice de asistență și furnizării serviciilor pentru adolescenții la risc sau consumatori de droguri.
În cadrul activității, au fost analizate problemele întâmpinate de specialiști în furnizarea acestor servicii și au fost identificate soluții pentru depășirea acestora.
Totodată, a fost stabilit un calendar de implementare a măsurilor stabilite, având în vedere că dezvoltarea în siguranță a copiilor este prioritatea principala a celor trei instituții.
Drogurile sunt o realitate, nu doar în România, ci peste tot in lume, fiind prezente atât în viața de zi cu zi, cât și în mediul online.
Este datoria noastră, a adulților, să ne asigurăm că fiecare copil, indiferent de comunitatea în care trăiește, se dezvoltă sănătos si în siguranță.
Întâlnirea de astăzi face parte dintr-o serie de proiecte pe care Agenția Națională Antidrog le dezvoltă în acest an, alături de partenerii instituționali, ne-a declarat joi, în exclusivitate, Comisarul șef ANA, Ramona Dabija.
Anul trecut, 310 minori incluși în proiectul „SAFE SPACE”, derulat de Agenția Națională Antidrog, în parteneriat cu Asociaţia ”Telefonul Copilului”, au beneficiat de consiliere psihologică. La nivel național, psihologii Agenției au desfășurat 736 şedințe de consiliere pentru minori și 177 sesiuni de prevenire realizate pentru adolescenții aflați la risc din cadrul sistemului de protecție a copilului.
Reamintim că „SAFE SPACE” este un proiect care poate fi accesat, gratuit și confidențial, de către toate persoanele care doresc asistență specializată, apelând numărul de telefon 0752.79.16.47 și linia Telefonul Copilului 116111.