Oficiali ai armatei SUA se pregătesc să-l înfrunte pe Donald Trump. „Trupele sunt obligate să refuze ordinele ilegale”

Publicat: 09 11. 2024, 11:37

Oficiali ai Pentagonului au discutat, neoficial, cu privire la modul în care Departamentul Apărării va trebui să reacționeze în situația în care Donald Trump va decide să implice armata într-un eventual proces de deportate masivă a migranților ilegali sau de a concedia o mare parte din personalul fără apartenență politică, au declarat oficiali din domeniul Apărării pentru CNN.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a lăsat de înțeles, în mod repetat, că este dispus să folosească armata pentru deportarea în masă a migranților ilegali. Totodată, Trump a menționat și faptul că intenționează să angajeze în guvernul federal oameni care îi sunt loiali și să „curețe actorii corupți” din sistemul de securitate națională al SUA.

De altfel, conform sursei citate, în mandatul său anterior, actualul președinte al SUA a avut o relație tensionată cu o mare parte din conducerea militară superioară, inclusiv cu generalul Mark Milley, acum pensionat, care a luat măsuri pentru a limita capacitatea președintelui de a folosi arme nucleare. În replică, Trump i-a numit, în mod repetat, pe generalii armatei americane, drept „slabi” și „lideri ineficienți”.

În consecință, oficialii din armată analizează în prezent diverse scenarii cu privire la ce ordine poate da Trump, în timp ce se pregătesc pentru o reorganizare a Pentagonului.

„Cu toții ne pregătim și ne facem planuri pentru cel mai rău scenariu, dar realitatea este că încă nu știm cum se va desfășura acesta”, a declarat un oficial din domeniul Apărării, citat de CNN.

De asemenea, alegerea lui Trump a ridicat semne de întrebare în cadrul Pentagonului cu privire la ce s-ar întâmpla dacă președintele ar emite un ordin ilegal și mai ales dacă persoanele numite politic de acesta în cadrul departamentului nu ar interveni.

Trump: „Trebuie combătut inamicul din interior”

„Trupele sunt obligate prin lege să nu se supună ordinelor ilegale”, a declarat un alt oficial al Apărării. „Dar, întrebarea este ce se va întâmpla atunci – vom vedea demisii din partea liderilor militari de rang înalt? Sau vor considera că dacă fac asta își abandonează oamenii?”

În prezent, nu este clar pe cine va alege Trump să conducă Pentagonul, deși oficialii cred că liderul republican și echipa sa vor încerca să evite tipul de relație „ostilă” pe care au avut-o cu armata în timpul primului mandat, a declarat un fost oficial al apărării cu experiență.

Luna trecută, Trump a spus că armata ar trebui să fie folosită pentru a combate ceea ce el a numit „inamicul din interior”, precum și „nebunii radicali de stânga”.

„Cred că situația ar trebui să fie foarte ușor de gestionat, dacă este necesar, de către Garda Națională sau, dacă este cu adevărat necesar, de către armată, pentru că nu pot permite să se întâmple asta”, a spus Trump.

Mai mulți foști înalți oficiali militari care au servit sub conducerea lui Trump, în primul său mandat, au tras un semnal de alarmă cu privire la impulsurile autoritare ale republicanului. Printre aceștia, generalul în rezerva Mark Milley și fostul șef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, John Kelly. Înainte de alegerile prezidențiale din 2024, John Kelly a declarat că Trump se încadrează „în definiția generală a fascistului” și că acesta ar fi evocat loialitatea generalilor naziști ai lui Hitler.

Potrivit CNN, Pentagonul nu poate face prea mult pentru a proteja forțele armate de un potențial abuz de putere din partea comandantului suprem. Avocații Departamentului Apărării pot face și fac recomandări liderilor militari cu privire la legalitatea ordinelor, dar nu există nicio garanție juridică reală care l-ar împiedica pe Trump să desfășoare soldați americani pentru a face poliție pe străzile din SUA.

Armata, trimisă la frontiera de sud

Un fost oficial de rang înalt al Departamentului Apărării, care a servit sub Trump, a declarat că este probabil ca forțe militare suplimentare să fie trimise la frontiera de sud pentru a oferi un plus de protecție serviciului vamal. Există deja mii de militari la frontieră, inclusiv cei din Garda Națională și Rezervele, după ce Administrația Biden a trimis, anul trecut, 1.500 de soldați.

De asemenea, este posibil ca militarii să fie trimiși în orașele americane, în cazul în care li se cere să ajute la planul de deportare în masă pe care Trump l-a menționat în mod repetat în timpul campaniei, a mai declarat fostul oficial, care a precizat însă că decizia de a trimite forțe active pe străzile americane nu poate fi luată ușor.

Separat, un oficial al armatei a declarat pentru CNN că și-ar putea imagina că administrația Trump ar ordona trimiterea mai multor mii de soldați în sprijinul misiunii de la frontieră, dar a avertizat că acest lucru ar putea afecta pregătirea armatei de a face față amenințărilor externe.

Puterile președintelui devin considerabil de mari dacă el alege să invoce Legea insurecției. Aceasta prevede că, în anumite circumstanțe limitate, având legătură cu apărarea drepturilor constituționale, un președinte poate desfășura trupe pe plan intern în mod unilateral.

O lege separată, numită Posse Comitatus Act, are rolul de a limita utilizarea armatei pentru aplicarea legilor, cu excepția cazului în care decizia este autorizată de Congres. Dar legea prevede excepții pentru rebeliune și terorism. Astfel, în cele din urmă, președintele SUA beneficiază de o marjă largă de manevră în a decide dacă și când să invoce Legea insurecției.

Angajații civili ar putea fi concediați

Anul trecut, într-o înregistrare video, Trump a declarat că, dacă va fi ales, va „reedita imediat ordinul executiv din 2020 care restabilește autoritatea președintelui de a înlătura birocrații corupți”, completând că „vom elimina toți actorii corupți din aparatul nostru de securitate națională și de informații, și sunt destui”.

„E-mailul meu a fost inundat cu privire la acest subiect”, a declarat un oficial al Apărării cu privire la Programul F. „Cu siguranță vor fi câteva luni pline”, a mai spus el.

După ce Trump a emis Programul F prima dată, la sfârșitul ultimului său mandat, Pentagonul și alte agenții federale au fost însărcinate să întocmească liste cu angajații care vor fi mutați în această categorie. La acel moment, oficialii din domeniul apărării au încercat să includă cât mai puțini angajați civili posibil pentru a limita impactul asupra forței de muncă, au declarat sursele pentru CNN. Departamentul întocmește acum liste similare.

În luna aprilie, Biroul de Personal și Management a emis o regulă care vizează consolidarea protecției angajaților federali. Dar, chiar dacă ar putea dura câteva luni, „există încă modalități prin care o nouă administrație ar putea ocoli aceste protecții”, a declarat un oficial al Apărării.

„Sunteți cu toții patrioți”

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin a avertizat în mod repetat cu privire la riscul de abuz politic al armatei. În iulie, el a declarat într-un memoriu că este „necesar să se asigure integritatea și continuitatea forței de muncă civile prin garantarea faptului că angajații civili de carieră ai Departamentului de Apărare al SUA, la fel ca omologii lor în uniformă, sunt protejați de ingerințe politice ilegale și inadecvate”.

El a adăugat că funcționarii civili de carieră au sarcina de „a menține o neutralitate politică strictă, axată pe loialitatea față de Constituția și legile Statelor Unite”.

Lloyd Austin a trimis miercuri, după victoria lui Trump la prezidențiale, un mesaj adresat forțelor că militarii americani se vor supune doar ordinelor legale.

„Ca întotdeauna, armata SUA va fi pregătită să pună în aplicare opțiunile politice ale viitorului său comandant suprem și să se supună tuturor ordinelor legale ale lanțului său civil de comandă”, a scris el. „Voi sunteți armata Statelor Unite – cea mai bună forță de luptă de pe Pământ – și veți continua să ne apărați țara, Constituția și drepturile tuturor cetățenilor noștri”, a adăugat Lloyd.

În cadrul Departamentului de Stat, secretarul Antony Blinken a declarat vineri, într-un e-mail adresat membrilor forței de muncă, că va clarifica viitoarei administrații Trump că „sunteți cu toții patrioți”. Mesajul, redat de CNN, recunoaște că „tranzițiile pot fi perioade de incertitudine care ridică întrebări cu privire la ceea ce urmează pentru activitatea noastră în întreaga lume, pentru Departamentul de Stat în sine și pentru oamenii săi”.