Oficialii „rusofobi” de la Chișinău, persoane non grata la Moscova. Cine sunt indizerabilii moldoveni în Rusia
Moscova a declarat un lot de oficiali moldoveni persoane non grata pe teritoriul Rusiei. Oficialii de peste Prut sunt acuzați de atitudini rusofobe de autoritățile de peste Don. Reacția vine după ce Chișinăul a redus numărul de diplomați și angajați ai ambasadei Rusiei în Republica Moldova. Pretextul invocat de moldoveni a fost acela că rușii au transformat Ambasada Rusiei din țara lor în stație de ascultare. Deputații Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la putere la Chişinău, deschid lista neagă a rușilor.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a venit cu o reacţie, după ce Federaţia Rusă a interzis accesul pe teritoriul ţării pentru 20 de oficiali moldoveni de rang înalt, dând asigurări că Republica Moldova nu se lasă intimidată şi rămâne „ferm angajată” în contracararea „acţiunilor destabilizatoare” ale Moscovei.
Diplomații ruși de la Chișinău, cu traista-n băț spre Moscova
Moscova a anunţat vineri că introduc o interdicţie de intrare în Federaţia Rusă pentru mai mulţi oficiali de rang înalt din Republica Moldova ca măsură de răspuns la reducerea personalului Ambasadei ruse de la Chişinău. 22 diplomaţi ruşi şi 23 angajaţi din rândul personalului tehnic, împreună cu familiile lor, au părăsit Republica Moldova în dimineaţa zilei de 14 august cu un avion trimis special de Moscova. Angajaţii Ambasadei ruse la Chişinău şi-au încheiat misiunea, după ce autorităţile Republicii Moldova au decis şi au cerut ca numărul lor să fie redus de la 70 la 25.
Ambasada Rusiei de la Chișinău, stație de ascultare
Decizia Chişinăului de micşora componenţa ambasadei ruse a venit după ce, la 24 iulie, Jurnal TV şi portalul Insider din Rusia au publicat o investigaţie din care reiese că pe acoperişul Ambasadei Rusiei la Chişinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanţă lungă. Jurnaliştii au identificat 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât cel de la Bruxelles, unde se află multe dintre sediile Uniunii Europene şi NATO. Echipamentele pot colecta informaţii sensibile pentru securitatea ţării, au avertizat experţii. De asemenea, investigaţia a arătat că agenţii ruşi deveneau mai activi în momentele în care în Moldova se desfăşurau evenimente politice importante, precum alegerea başcanului Găgăuziei sau summitul european găzduit de Chişinău la 1 iunie.
Decizia autorităţilor moldoveneşti a fost calificată drept „rusofobă” de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că Moscova va veni, la rândul ei, cu un răspuns.
Deputații Partidului Acţiune şi Solidaritate, primii pe lista neagră
Ca urmare, Moscova, care a transmis că nu va lăsa o astfel de decizie fără răspuns, a anunţat vineri că interzice intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse unui număr de 20 de oficiali moldoveni, potrivit Europa Liberă. Este vorba, potrivit sursei citate, de 18 deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la putere la Chişinău, de directorul adjunct al Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova, precum şi de directorul Asociaţiei Presei Independente.
Diplomaţia de la Chişinău a calificat decizia Moscovei drept una „regretabilă”, potrivit NewsMaker.
Citiți și: Rusia amenință Republica Moldova cu un „răspuns adecvat”, după expulzarea unui diplomat rus