Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat luni că, din punctul său de vedere, Bulgaria, Croația și România îndeplinesc criteriile de aderare la Spațiul Schengen.
În cadrul discursului pe care îl va susține la reuniunea UE de la Praga, Olaf Scholz ar urma să declare că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase” și va afirma că „Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”.
„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, promite cancelarul german, după cum informează Agerpres.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Twitter, președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit cancelarului german pentru susținerea pe care o oferă României.
„Salut anunțul făcut de cancelarul Olaf Scholz la Praga referitor la sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Schengen, un obiectiv strategic al țării mele, care cu certitudine îndeplinește toate criteriile tehnice. Îi mulțumesc pentru implicarea personală”, a transmis Iohannis.
I welcome the announcement today in #Prague by 🇩🇪 @Bundeskanzler @OlafScholz regarding Germany’s support for the #Schengen accession of Romania🇷🇴 – a strategic objective of my country, which clearly fulfils all technical requirements. I thank him for his personal commitment!
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) August 29, 2022
Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul acestei luni, într-un interviu acordat Bloomberg, că Bruxelles-ul va renunţa la Mecanismul de Cooperare şi de Verificare (MCV) pentru România, care ar putea deveni membru Schengen până la finalul anului 2022.
„Tot ceea ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiţi să devenim membru Schengen. Chiar ne aşteptăm ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut”, a declarat Nicolae Ciucă.
Recent, și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat că România a demonstrat că este capabilă să gestioneze o situație de criză. El a spus că în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a fost abordat şi subiectul aderării României la Spaţiul Schengen.
„Am discutat, evident, şi despre Spaţiul Schengen, arătând ce a făcut România în toată această perioadă, modul în care a gestionat frontiera externă a Uniunii Europene, chiar dacă nu suntem stat Schengen, şi care a arătat că putem gestiona în mod adecvat o situaţie de criză cu peste 1,22 milioane de refugiaţi care au intrat deja în România, respectând, în acelaşi timp, normele Schengen în vigoare, ceea ce arată că putem să gestionăm o situaţie de criză, prin urmare cu atât mai mult putem să gestionăm o frontieră Schengen. Discuţiile vor continua, vom continua demersurile noastre în acest sens”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul a afirmat că România se bucură de susținerea Franței în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen.