Companiile deținute, parțial, de miliardari ruși strâns legați de Vladimir Putin continuă să-și exporte produsele pe piețele occidentale, fără întreruperi, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina. Companiile oligarhilor ruși exploatează o lacună care permite firmelor să opereze liber pe piețele UE, atâta timp cât persoanele sancționate dețin mai puțin de 50% din acțiunile companiei.
Această lacună le permite unora dintre cei mai controversați oligarhi, inclusiv Ghenady Timchenko, Alisher Usmanov și Oleg Deripaska, să obțină profituri masive din comerțul cu Europa, se arată într-o anchetă publicată de reporterul de investigație Serghei Ezhov în The Insider.
UE arată că dacă o persoană sancționată deține 30% dintr-o companie și alta deține 25%, organizația este considerată a fi în proprietatea persoanelor sancționate. Pentru a evita aceste restricții, unii oligarhi își reduc participațiile în companiile respective.
Oligarhul Oleg Deripaska – care, potrivit Forbes, are acum o avere de 2,7 miliarde de dolari – a folosit această tactică, reducându-și cota în Grupul En+, ceea ce i-a redus, în consecință, participația la Rusal, un mare producător de aluminiu.
Deripaska a fost cea mai bogată persoană din Rusia și al nouălea cel mai bogat om din lume în anul 2008, înainte de a pierde totul din cauza prăbușirii piețelor și a datoriilor enorme.
În prezent, Oleg Deripaska controlează 35% din En+. Grupul, la rândul său, deține aproape 57% din acțiunile Rusal.
O altă metodă pe care oligarhii ruși o folosesc pentru a proteja o afacere de sancțiunile occidentale este să transfere acțiuni managerilor companiei (cu opțiune de răscumpărare) rudelor sau altor persoane pe care se pot baza.
Un exemplu elocvent în scenariu este Alisher Usmanov – cu o avere de 14,4 miliarde de dolari, potrivit Forbes -, un apropiat al lui Dmitri Medvedev și al lui Putin. Acesta a adoptat o strategie similară pentru a-și reduce participația la USM la 49%.
În consecință, după ce Usmanov a fost adăugat pe lista de sancțiuni a UE, USM a reușit să asigure rapid părțile interesate că toate companiile din conglomerat vor rămâne neafectate.
USM include Metalloinvest, care este cea mai mare companie de minereu de fier din Rusia și CSI. După cum a menționat The Insider, întreprinderile Metalloinvest își exportă produsele în țările europene.
Partenerul lui Usmanov în Metalloinvest este deputatul Dumei de Stat Andrei Skoch, din partidul de guvernământ Rusia Unită. Skoch este sancționat de Occident, dar afacerea este înregistrată sub numele tatălui său, Vladimir, și al fiicei sale, Varvara. Niciunul dintre ei nu este supus restricțiilor UE.
Varvara Skoch, care deține cetățenia cipriotă, este căsătorită cu fiul lui Denis Manturov, prim-viceprim-ministrul Rusiei. Afacerea familiei Skoch – și, prin extensie, a lui Usmanov – se bucură de patronajul Guvernului și al lui Manturov personal. De la începutul războiului din Ucraina, averea lui Usmanov și a familiei Skoch a crescut, ajungând la 13,4 miliarde de dolari, respectiv 6,7 miliarde de dolari.
PhosAgro, cel mai mare producător rus de îngrășăminte fosfatice, este o companie deținută în proporție de 48,5% de familia oligarhului sancționat Andrey Guryev, a cărui avere este, în prezent, de 9,3 miliarde de dolari, potrivit Forbes.
Guryev a fost partener de afaceri al lui Mihail Hodorkovski. Cei doi s-au întâlnit la sfârșitul anilor `80, în timp ce lucrau împreună în Comitetul Komsomol al districtului Frunze din Moscova.
Pe lângă afacerile sale, Guryev a devenit membru al Rusiei Unite – partidul lui Vladimir Putin – și a fost senator în Consiliul Federației timp de aproape 12 ani, din 2001 până în 2013.
Arestarea lui Hodorkovski, în 2003, nu i-a perturbat cariera lui Guryev. În schimb, a găsit un nou partener de seamă: Vladimir Litvinenko, rectorul Universității de Mine din Sankt Petersburg – mai bine cunoscut ca autorul real al disertației inventate a lui Vladimir Putin.
Litvinenko a coordonat lucrarea de absolvire a lui Vladimir Putin și, după aceea, a condus birourile de campanie ale lui Putin din Sankt Petersburg, pentru alegerile prezidențiale din 2000, 2004, 2012 și 2018. La alegerile din 2024, Litvinenko a acționat ca un reprezentant de încredere pentru candidatul Putin.
Guryev îl cunoaște pe Litvinenko de la începutul anilor 2000 și Guryev a fost cel care a inițiat parteneriatul lor. „Cred că Litvinenko a fost adus în PhosAgro pentru a semnala loialitatea companiei față de Putin – ca prieten”, spunea, la un moment dat, fiica lui Litvinenko, potrivit The Insider.
Litvinenko și soția sa Tatyana, cărora Guryev le-a transferat peste 20% din acțiunile PhosAgro, în 2022, nu fac obiectul sancțiunilor UE. Drept urmare, PhosAgro continuă să-și exporte liber produsele în Europa.
Cele trei fiice și fiul miliardarului Roman Abramovici – conform Forbes, are o avere de 9,7 miliarde dolari – dețin o moșie în Saint-Tropez. Între timp, compania oligarhului, Evraz, exportă continuu plăci turnate în Franța, transporturile provenind de la Uzina metalurgică Nizhny Tagil.
Oligarhul Abramovici este, de asemenea, acționar minoritar la Norilsk Nickel (Nornickel). În cadrul companiei, el acționează ca „garant” al acordurilor dintre alți acționari majori, respectiv Vladimir Potanin și Oleg Deripaska.
Potanin, principalul proprietar al lui Nornickel, nu a fost sancționat de Uniunea Europeană. Drept urmare, liderul industriei miniere și metalurgice din Rusia continuă să exporte – și chiar operează unități de producție în Europa.
Astfel, cercul interior al lui Putin continuă să beneficieze de comerțul cu țările europene. În anul 2024, uzina Cryogas-Vysotsk, un joint venture între Novatek și Gazprombank, a exportat gaz natural lichefiat în Belgia prin intermediul companiei elvețiene NOVATEK Gas and Power Asia Pte.
În plus, filiala Sibur – LLC NHTK – a furnizat propan-butan de calitate tehnică și alte produse către Malta, Polonia, Letonia, Țările de Jos, Slovacia, România, Ungaria și alte țări europene.
Conform datelor vamale, NHTK a exportat mărfuri în valoare de 119 milioane de dolari către țările UE, în prima jumătate a anului 2024.
Sursa foto colaj main – Profimedia Images
CITEȘTE ȘI: