VIDEO | Oligarhii lui Putin pierd miliarde de dolari în fiecare zi (DOCUMENTAR)

Publicat: 10/03/2022, 20:30
Actualizat: 10/03/2022, 20:41

Rusia atacă Ucraina, comunitatea internațională impune sancțiuni, rușii de rând suferă, iar oligarhii Moscovei pierd miliarde de dolari cu fiecare zi ce trece. Așa se face că după două săptămâni de război, averea totală a celor mai bogați ruși a scăzut cu peste 30 miliarde de dolari.

Doar averile totale însumate ale primilor 23 de miliardari ruși s-au diminuat la 343 miliarde de dolari, după ce la finalul anului 2021, adunau 357 miliarde de dolari.

Miliardarii lui Putin

Mihail Fridman este cofondator Alfa-Group, un conglomerat multinațional rusesc. Cele mai mari sucursale ale grupului Alfa al lui Fridman au devenit prima bancă privată din Rusia, Alfa-Bank, care deservește astăzi 14 milioane de persoane fizice și 200 de mii de persoane juridice.

Potrivit Forbes, el a fost al șaptelea cel mai bogat rus din 2017. În același timp, tot în anul 2017, a fost clasat cel mai important om de afaceri al Rusiei.

Fridman s-a născut, însă în Ucraina, acolo unde a copilărit. A absolvit liceul în Liov, dar a mers la facultate la Moscova. În prezent, averea sa este estimată la peste 12 miliarde de dolari.

În 2013, oligarhul a fondat grupul internațional de investiții LetterOne, care activează în sectoarele energetice și tehnologice. În urma sancțiunilor, oligarhul a pierdut controlul afacerilor europene reunite sub holdingul LetterOne.

În plus, Fridman a demisionat din consiliul de administrație al Veon, un operatorul de telecomunicații cu sediul în Olanda.

Alișer Usmanov este un om de afaceri rus de origine uzbecă. A fost cel mai bogat om din Rusia și are o avere estimată la peste 13 miliarde de dolari.

A investit în metalurgie și minerit, în special la Metalloinvest, un mare producător rus de oțel și de minereu de fier. Deține și acțiuni la operatorul de telefonie mobilă MegaFon.

De asemenea, are o participație la compania producătoare de electronice Xiaomi și deține active imobiliare extinse în Occident. Și el se află pe lista celor supuși sancțiunilor internaționale.

Pe aceeași listă se află și Arkadi Rotenberg. Omul de afaceri rus este o veche cunoştinţă a preşedintelui Putin, încă din ani 1960, când mergeau împreună la acelaşi club de judo din Leningrad.

Rotenberg este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia, cu o avere estimată la 4 miliarde de dolari. Printre proprietăţile pe care autorităţile italiene au pus sechestru se numără două vile din Sardinia ale omului de afaceri şi un hotel din Roma, la care Rotenberg este acţionar.

Boris este fratele mai mic al lui Arkady, fost partener de judo al lui Vladimir Putin, iar cei doi joacă adesea împreună hochei pe gheață.

Frații Boris și Arkady Rotenberg dețin un imperiu industrial și financiar. Boris a fondat firma de construcții de conducte de gaz Stroigazmontaj împreună cu fratele său mai mare, Arkady, și a transformat-o într-una dintre cele mai mari astfel de firme din lume, pentru a servi gigantului Gazprom, controlat de stat.

Ambii frați au fost, de asemenea, loviți de sancțiunile SUA pentru invazia Crimeei de către Rusia. De asemenea, Boris deține o participație la SMP Bank, care este și ea supusă sancțiunilor.

Viktor Vekselberg este născut în Ucraina și a fost, la un moment dat, cel mai bogat om din Rusia. Cu o avere estimată în noiembrie 2021, de Forbes SUA, la 9,3 miliarde de dolari, Viktor Vekselberg este pe poziția 262 în topul miliardarilor.

În 1996, a cumpărat două fabrici de aluminiu, care, mai târziu au fuzionat cu gigantul Rusal, cel mai mare producător de aluminiu din lume. Actualul său activ principal este compania elvețiană Sulzera, intrată sub sancțiuni americane în 2018.

Aleksei Mordașov, considerat cel mai bogat om al Rusiei, se află și el pe lista celor sanctionați de UE. Mordașov are investiții atât în gigantul de turism TUI, cât și în Rossia Bank, „banca personală” a înalților oficiali ruși.

Aleksandr Ponomarenko este președintele Consiliului de Administrație al aeroportului Șeremetievo din Moscova. Acesta a fost sancționat de UE după ce blocul european și-a închis spațiul aerian companiilor aeriene ruse. Averea sa se ridica la 2,7 miliarde de dolari.

Ghennadi Timcenko este un aliat al lui Putin. El are acțiuni la mai multe companii din Rusia, dar are și active imobiliare extinse în Europa, inclusiv două hoteluri în Franța. Are o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari. Este cel mai afectat miliardar rus de sancțiuni. Aproape o treime din averea sa a dispărut în acest an.

Mihail Guțeriev este fondatorul și cel mai mare acționar al Safmar Group, un conglomerat cu interese în petrol, cărbune, imobiliare și retail. Fiind cel mai mare investitor din Belarus, a fost sancționat de UE din cauza legăturilor cu Aleksandr Lukașenko.

Leonid Simanovski este miliardar datorită participației sale la producătorul de gaze Novatek. Și el a fost sancționat de UE, fiind unul dintre membri Parlamentului rus care au votat pentru recunoașterea independenței republicilor Luhansk și Donețk.

Roman Abramovici, oligarhul încă neprins în sancțiuni, simte că se strânge lațul și a decis să vândă clubul de fotbal Chelsea pe care îl are din 2003. Cere 3 miliarde de lire pe el.

11 dintre oligarhii ruși sancționați au antecedente. Au fost sancționați de câțiva ani, însă până acum nu au avut pierderi importante. În prezent, însă… se schimbă foaia.

În Vest, a început demult vântoarea de active a oligarhilor, care s-au grăbit să-și ducă ambarcațiunile către jurisdicții care nu au acorduri cu Statele Unite. Maldivele și Seychelles sunt destinațiile căutate.

Printre acestea se numără „Nirvana”, deținut de unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, Vladimir Potanin. Pe de altă parte sunt și miliardari cărora li s-au confiscat iahturile sau avioanele private.

Igor Sechin, conducătorul Rosneft, a fost blocat de autoritățile franceze. Și autoritățile din Germania au blocat în port iahtul lui Alișer Uzmanov.

GALERIE FOTO: Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri