Omenirea în pericol. 2023, anul cu cele mai ridicate TEMPERATURI înregistrate vreodată. Mările și oceanele, tot mai fierbinți
Conform Serviciului pentru Schimbări Climatice Copernicus al Uniunii Europene, anul 2023 este aproape să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată. Temperatura medie globală până în prezent în acest an a depășit media cu 0,52 grade Celsius.
Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este deja cu 1,4 grade Celsius peste media preindustrială (din anii 1850-1900), conform declarațiilor institutului.
Schimbările climatice împing în sus temperaturile globale către noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt anticipează fluctuațiile termice.
Ultima lună a fost cea mai fierbinte luna septembrie înregistrată la nivel global, cu o abatere de 0,93 grade Celsius față de media aceleiași luni în perioada 1991-2020. Temperatura globală în acea lună a fost cea mai neobișnuit de înaltă înregistrată în setul de date ERA5, care acoperă perioada din 1940.
Fenomenul El Nino alimentează înclălzirea globală
Oamenii de știință susțin că schimbările climatice, împreună cu apariția fenomenului meteorologic El Nino în acest an, care încălzește apele suprafeței estice și centrale ale Oceanului Pacific, au alimentat aceste recente temperaturi extreme.
„Săptămâna aceasta, temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie – după o vară record – au stabilit noi recorduri cu o abatere extrem de semnificativă. Această lună excepțional de fierbinte a propulsat anul 2023 în fruntea clasamentului, urmând să fie cel mai călduros an, cu o diferență de aproximativ 1,4 grade Celsius față de temperaturile medii preindustriale”, a afirmat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat, potrivit Reuters.
„Evidența unor astfel de temperaturi extreme pentru această perioadă a anului, observate în septembrie, după o vară cu recorduri absolute de căldură, ne subliniază urgența necesității unor acțiuni ambițioase în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a adăugat ea, referindu-se la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28).
Recordurile anterioare au aparținut anilor 2016 și 2020, când temperaturile au fost, în medie, cu 1,25 grade Celsius mai mari.
Mările și oceanele au atins cele mai mari termperaturi înregistrate vreodată
Serviciul Copernicus a menționat că temperatura medie a suprafeței marine între 60°S-60°N a atins 20,92 grade Celsius în luna septembrie, reprezentând cea mai înaltă temperatură înregistrată vreodată în această lună și cea de-a doua cea mai ridicată din toate lunile, după august 2023.
Analiza realizată de această entitate se bazează pe miliarde de măsurători provenite de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice.
Întinderea gheții marine din Antarctica a rămas la un nivel record pentru această perioadă a anului, pe când în Marea Arctică, aceasta este cu 18% sub medie.