OMO-103, speranța bolnavilor de cancer. Medicamentul experimental a fost folosit, în premieră, pe oameni
Speranța descoperirii unui leac pentru cancer este tot mai vie, după ce oamenii de știință au testat cu succes un medicament experimental.
Medicamentul blochează o genă responsabilă cu dezvoltarea multor tipuri de cancer.
A fost folosit deja pe 12 pacienți, cu forme diferite de cancer. Cercetătorii au anunțat că medicamentul a împedicat creșterea tumorii în corpul a 8 din cei 12 pacienți.
Medicamentul surprimă o proteină denumită MYC, care este supradimensionată în 70% din cazurile de cancer la oameni.
Gena MYC „le ordonă” celulelor să se divizeze și să se răspândească în corp. În celulele sănătoase, acest lucru este bun, dar în cazul celor cancerigene, proteina este generată în cantități mari, care alimentează dezvoltarea bolii.
MYC este una din cele mai „vizate” ținte în cazul cancerului, deoarece joacă un rol esențial în avansarea bolii, precum cancerul de sân, prostată, plămân sau cel ovarian, a spus dr. Elena Garralda, directorul Unității de Dezvoltare a Medicamentelor Experimentale din cadrul Institutului de Oncologie Vall d’Hebron din Barcelona.
OMO-103, speranța celor care suferă de cancer
„Până acum, niciun medicament care inhibă MYC nu a fost aprobat pentru utilizarea clinică”, a avertizat Garralda, care a coordonat studiul.
Medicamentul este format dintr-o mini-proteină denumită OMO-103, care intră în celule pentru a ajunge la nucleu, în scopul stopării creșterii MYC. Experimentele pe cobai au demonstrat eficiența medicamentului, folosit acum și pe oameni.
„Rezultate foarte promițătoare”
Cercetătorii au analizat 22 de pacienți, în luna aprilie, pentru a stabili doza optimă de OMO-103.
Toți pacienții au primit deja între 3 și 13 tratamente, dar cercetătorii au dorit să vadă dacă OMO-103 este mai eficient în controlul creșterii cancerului.
A fost administrat intravenos, o dată pe săptămână, în cumul de 6 doze, de la 0,48 la 9,72 miligrame / kg din greutatea pacienților respectivi.
În 10 octombrie, 8 din 12 pacienți, care au făcut radiografie CT după 9 săptămâni, țineau cancerul sub control, tratamentul reușind să oprească evoluția bolii. Au existat doar câteva efecte secundare, precum frisoane, febră, greață și tensiune arterială scăzută.
Dr. Lawrence Young, oncolog la Universitatea din Warwick, Marea Britanie, a declarat: „Sunt rezultate foarte promițătoare, în primele faze ale experimentului”.
„Cancerul este o boală complexă și cea mai bună cale este de a ataca celulele tumorale, cu o abordare de lungă durată – tocmai de aceea terapiile combinate reprezintă cea mai bună cale de vindecare”, a conchis specialistul, potrivit metro.co.uk.