Prima pagină » Actualitate » OMS aprobă vaccinul chinezesc Sinopharm pentru utilizare de urgență

OMS aprobă vaccinul chinezesc Sinopharm pentru utilizare de urgență

OMS aprobă vaccinul chinezesc Sinopharm pentru utilizare de urgență

Este pentru prima dată când Organizația Mondială a Sănătății dă undă verde unui vaccin fabricat în China. Vaccinul Sinopharm este al șaselea vaccin care primește aprobarea organismului de sănătate global.

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat vineri vaccinul Covid-19 Sinopharm din China pentru utilizare de urgență, facilitând calea națiunilor mai sărace de a avea acces la o altă lovitură atât de necesară pentru a ajuta la încetarea pandemiei.

China și-a oferit vaccinurile pentru mai multe țări din întreaga lume, Sinopharm este primul care a obținut aprobarea OMS

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat vineri că organismul a autorizat utilizarea de urgență a unui vaccin COVID-19 produs de Sinopharm din China.

Este primul vaccin non-occidental care a obținut aprobarea de urgență a OMS

„În această după-amiază, OMS a acordat o listă de utilizare de urgență pentru a semna vaccinul COVID-19 din Beijing, devenind al șaselea vaccin care primește validarea OMS pentru siguranță, eficacitate și calitate”, a spus Ghebreysus.

OMS a dat deja o astfel de aprobare vaccinurilor dezvoltate de BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson și Moderna.

Ce înseamnă aprobarea Sinopharm pentru COVAX

Listarea OMS înseamnă că vaccinul Sinopharm ar putea fi în cele din urmă inclus în inițiativa COVAX în următoarele săptămâni sau luni.

Schema susținută de ONU își propune să ofere vaccinuri țărilor mai sărace.

Acest lucru extinde lista de vaccinuri pe care COVAX le poate cumpăra și oferă țărilor încredere pentru a accelera propria aprobare de reglementare și pentru a importa și administra un vaccin.

Vaccinul va fi apoi distribuit prin UNICEF și biroul regional al OMS în America.

Până în prezent, Sinopharm a făcut publice foarte puține date, publicând doar ceea ce spune că sunt numere de eficacitate pentru cele două vaccinuri ale sale – unul dezvoltat de Institutul de Produse Biologice de la Beijing și celălalt de Institutul de Produse Biologice de la Wuhan.

Întrebările rămân asupra datelor chinezești

Un document revizuit de agenția de știri Reuters a arătat însă că Grupul consultativ strategic de experți, sau SAGE, un grup separat de experți ai OMS, și-a exprimat îngrijorarea săptămâna aceasta cu privire la datele Sinopharm privind riscul de efecte secundare grave la unii pacienți după ce au primit vaccin, dar a spus că este încrezător în capacitatea vaccinului de a preveni bolile.

Până în prezent, China a distribuit aproximativ 65 de milioane de doze de vaccin Sinopharm și mai mult de 200 de milioane de doze de Sinovac jab – în principal către țările care au avut dificultăți în asigurarea aprovizionării cu vaccinuri dezvoltate în Occident, în special în America Latină, Asia și Africa.

Ce urmează pentru vaccinurile chinezești?

Oficialii OMS au spus că ar putea ajunge la o decizie cu privire la celălalt vaccin principal COVID-19 din China – care este realizat de Sinovac Biotech și care a fost revizuit de experții OMS miercuri – încă de săptămâna viitoare.

Citește și