Prima pagină » Actualitate » OMS avertizează despre o serie de cazuri de hepatită în Europa și SUA. Originea bolii este încă necunoscută

OMS avertizează despre o serie de cazuri de hepatită în Europa și SUA. Originea bolii este încă necunoscută

OMS avertizează despre o serie de cazuri de hepatită în Europa și SUA. Originea bolii este încă necunoscută
OMS avertizează despre o serie de cazuri de hepatită în Europa și SUA. Originea bolii este încă necunoscută

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că au fost raportate mai multe cazuri de hepatită în rândul unor pacienți pediatrici din Europa și Statele Unite.

Potrivit organizației, au fost raportate până în prezent 169 de cazuri de „hepatită acută de origine necunoscută”, fiind înregistrat și un deces. OMS nu a informat în ce țară s-a înregistrat decesul, informează MEDIAFAX.

Cazurile au fost înregistrate la copii cu vârste între o lună și 16 ani. Totodată, 17 pacienți au avut sau au nevoie de transplant de ficat în urma îmbolnăvirii.

Primele cazuri au fost înregistrate în Marea Britanie, care a raportat 114 cazuri.

Care ar putea fi cauza. Ce spune OMS

Organizația Mondială a Sănătății precizează că momentan nu este cunoscută cauza exactă a acestor îmbolnăviri, dar autoritățile investighează problema.

„Nu este încă clar dacă a existat o creştere a numărului de cazuri de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul aşteptat, dar care nu sunt detectate”, anunță OMS într-un comunicat.

Specialiștii atrag atenția că există posibilitatea ca aceste cazuri, sau cel puțin unele dintre ele, să fie legate de adenovirus, un agent patogen asociat de obicei cu răcelile. Cu toate acestea, teoria nu a fost confirmată momentan.

„În timp ce adenovirusul este o ipoteză posibilă, investigaţiile sunt în curs de desfăşurare pentru agentul cauzal”, anunță OMS.

Instituția precizează că adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri, iar alți 20 dintre pacienți au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Potrivit OMS, țările afectate și-au intensificat deja supravegherea cazurilor de hepatită la copii.

Într-o declarație recentă, Meera Chand, de la Agenția britanică pentru siguranța sănătății (UKHSA), a subliniat că „măsurile normale de igienă”, precum spălarea mâinilor, „ajută la reducerea multor infecții pe care le investigăm” și a făcut apel la părinți și bone să fie atenți la semnele de hepatită și să „contacteze un profesionist din domeniul sănătății dacă sunt îngrijorați”.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele