Prima pagină » Actualitate » OMS: Copiii şi adolescenţii prezintă un risc mai redus de a dezvolta forme severe de Covid-19

OMS: Copiii şi adolescenţii prezintă un risc mai redus de a dezvolta forme severe de Covid-19

OMS: Copiii şi adolescenţii prezintă un risc mai redus de a dezvolta forme severe de Covid-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) transmite că adolescenţii și copiii prezintă un risc mai redus de a dezvolta forme severe de COVID-19, astfel ar trebui prioritizată vaccinarea adulților și de asemenea ar trebui să le fie oferite serurile anti-Covid și țărilor mai sărace care nu pot beneficia de acest tratament.

Au fost raportate doar câteva cazuri rare de inflamaţie la nivelul inimii, afecţiune denumită miocardită,  la bărbaţi tineri cărora le-au fost administrate vaccinuri pe baza tehnologiei ARN mesager, prin serurile produse de Pfizer şi Moderna, însă a fost vorba în general de forme uşoare, care au răspuns la tratament.

Totodată, OMS spune că riscul de miocardită generat în urma administrării vaccinului anti-Covid-19 este mai mic decât riscul miocarditei asociate cu infecţia SARS-CoV-2.

„Întrucât copiii şi adolescenţii au tendinţa de a prezenta forme mai uşoare de boală în comparaţie cu adulţii, cu excepţia cazurilor când se află într-un grup cu risc crescut pentru forme severe de COVID-19, este mai puţin urgent să-i vaccinăm pe aceştia în comparaţie cu persoanele vârstnice, cele cu boli cronice şi angajaţii din domeniul sanitar”, a precizat OMS.

Copiii se pot confrunta cu „long COVID-19”, care presupune simptome prelungite, dar situaţii de acest fel sunt încă în curs de investigare, a mai precizat agenţia sanitară.

Printre factorii de risc pentru formele severe de COVID-19 la copiii se numără: vârsta mai mare, obezitate, probleme medicale preexistente cum ar fi diabet de tip 2, astm şi boli cardiace, se mai spune în document.

Continuarea educaţiei pentru toţi copiii de vârstă şcolară ar trebui să fie o prioritate importantă pe perioada pandemiei, deşi măsuri pentru reducerea transmiterii ar putea fi necesare în şcoli, a mai precizat OMS.

În contextul constrângerilor privind rezervele de vaccinuri, campaniile de vaccinare ar trebui să se concentreze pe protejarea grupelor cu risc ridicat de spitalizare şi deces, spune OMS.

„Întrucât multe regiuni din lume se confruntă cu un deficit de vaccinuri, ţările cu o acoperire ridicată în rândul grupelor de risc ar trebui să prioritizeze partajarea globală a serurilor anti-COVID-19 înaintea vaccinării copiilor, adolescenţilor”, se mai precizează în document.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele