Prima pagină » Actualitate » OMS, despre certificatele de vaccinare: „Există încă prea multe necunoscute fundamentale în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor”

OMS, despre certificatele de vaccinare: „Există încă prea multe necunoscute fundamentale în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor”

OMS, despre certificatele de vaccinare: „Există încă prea multe necunoscute fundamentale în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că s-a opus „deocamdată” introducerii certificatelor de vaccinare – așa-numitele „pașapoarte de vaccin” – împotriva COVID-19 ca o condiție pentru a permite călătorilor internaționali să între în alte țări .

Mai multe țări și-au manifestat deja interesul de a produce pașapoarte de vaccinare într-o anumită formă, inclusiv Spania, Belgia, Islanda, Estonia și Danemarca.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că s-a opus „deocamdată” introducerii certificatelor de vaccinare

„Există încă prea multe necunoscute fundamentale în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor în reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile sunt încă disponibile numai în cantități limitate”, a declarat Comitetul în recomandările sale, adăugând că dovada vaccinării nu ar trebui să fie scutită de măsuri de precautie.

Polonia a devenit cea mai recentă țară europeană care a anunțat introducerea pașapoartelor de vaccin, joi

Ministrul adjunct al Sănătății din țară, Anna Goławska, a declarat că polonezii vor putea accesa certificarea sub forma unui cod QR descărcabil după ce au primit a doua doză de vaccin de coronavirus. Codul ar permite apoi destinatarului să „folosească drepturile la care au dreptul persoanele vaccinate”.

Săptămâna trecută, Danemarca a declarat că va analiza dezvoltarea unui certificat de vaccinare pentru a ușura restricțiile de călătorie și libertatea de circulație.

Etica pașapoartelor pentru vaccinuri a făcut obiectul dezbaterii, Universitatea din Exeter din Marea Britanie publicând recent un studiu privind impactul acestora asupra drepturilor omului.

„Pașapoartele digitale de sănătate pot contribui la gestionarea pe termen lung a pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, există întrebări esențiale pentru protecția vieții private și a drepturilor omului”, a spus Ana Beduschi, profesor asociat de drept și unul dintre autorii raportului.

Wojciech Wiewiórowski, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, și-a exprimat în mod similar îngrijorări cu privire la „pașapoartele de imunitate” în trecut, numindu-le „extreme” și „bazate pe ipoteze care nu au fost confirmate de tratamente”.

Vineri, la aceeași conferință de presă a OMS, directorul executiv al agenției, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut să înceapă campaniile de vaccinare împotriva COVID-19 în toate țările lumii, în următoarele 100 de zile.

„Vreau ca vaccinarea să înceapă în toate țările în următoarele 100 de zile, astfel încât lucrătorii din domeniul sănătății și cei cu risc crescut să fie protejați mai întâi”, a spus el într-un briefing de presă la Geneva.

Până în prezent, campaniile de vaccinare au început aproape exclusiv în țările mai bogate