Sunt necesare teste gratuite sporite, urmărirea contactelor și alte etape pentru a lupta împotriva variantei Covid-19 Delta, dominată acum în mare parte din Europa, au avertizat vineri Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
OMS Europa și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au lansat un apel comun pentru „eforturi consolidate” din partea țărilor europene pentru a verifica răspândirea variantei Delta extrem de transmisibilă, detectată pentru prima dată în India.
„OMS recomandă ca ţările să crească accesul la teste gratuite, dezvoltând secvenţierea, să stimuleze cazurile-contact să se plaseze în carantină şi cazurile confirmate să se izoleze, consolidând monitorizarea pentru a rupe lanţurile de transmisie şi a se asigura că persoanele asupra cărora planează cele mai mari riscuri sunt vaccinate”, a precizat organizaţia ONU.
Potrivit comunicatului, datele raportate de OMS și ECDC arată că între 28 iunie și 11 iulie varianta Delta a fost dominantă în 19 țări din cele 28 de țări care au raportat informații de secvențiere genetică suficient de complete.
Citește și: OMS: Varianta Delta este prezentă în peste 120 de țări. Va fi dominantă, în lunile următoare
Numărul de cazuri a crescut săptămâna aceasta cu nouă la sută la nivel mondial, în creștere cu 26 la sută în Europa și cu 60 la sută în Statele Unite, stimulat de varianta Delta, potrivit unui sondaj AFP.
ECDC, care urmărește cele 27 de țări din UE și trei țări din afara UE, a exprimat un nivel ridicat de îngrijorare pentru patru țări: Spania, Portugalia, Malta și Cipru .
Raportorul principal, eurodeputatul Juan Fernando LÓPEZ AGUILAR (S&D/ Spania) a făcut precizări pentru GÂNDUL.RO despre categoriile de persoane cărora li se poate aplica testarea anti Covid-19 gratuită. „Acest fapt a făcut cea mai mare diferență între Parlamentul European și Consiliul UE”, spune eurodeputatul.
„Parlamentul European a făcut tot posibilul pentru a se asigura că respectivele certificate digitale Covid-19 sunt accesibile tuturor. Dar statele membre decid în Consiliu. Este o problemă politică. Am ajuns la un compromis, în care Comisia va sprijini statele membre cu 36 de milioane de euro pentru testarea antigen și cel puțin 100 de milioane de euro suplimentari vor fi alocați pentru a face accesibilă testarea RT-PCR.”, a spus eurodeputatul. Citește mai mult