Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face un apel la vaccinarea copiilor din Europa împotriva rujeolei, dat fiind că în 2023 numărul de cazuri de infectare a fost de aproape 45 de ori mai mare ca în anul anterior.
În acest context, instituția ONU avertizează că numărul de cazuri încă este în creștere, fiind necesare „măsuri urgente” de prevenire.
În 2022 au fost înregistrate doar 941 de cazuri de rujeolă, în timp ce în 2023 au fost înregistrate 42.200. Potrivit OMS, acest lucru se întâmplă ca urmare a ratei foarte scăzute a vaccinării copiilor în perioada pandemiei de COVID-19.
Vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR) este administrat în două doze – prima în jurul vârstei de un an și a doua când copilul are aproximativ trei ani și patru luni, amintește Adevărul.
Vaccinul este foarte eficient în protejarea împotriva rujeolei, însă doar 85% dintre copiii care încep școala primară în Regatul Unit au făcut ambele doze, arată presa din Regat.
„Am observat în regiune nu numai o creștere de 30 de ori a cazurilor de rujeolă, ci și aproape 21.000 de spitalizări și cinci decese legate de rujeolă. Acest lucru este îngrijorător. Vaccinarea este singura modalitate de a proteja copiii de această boală periculoasă”, spune dr. Hans Kluge, director regional pentru Europa al OMS.
Aproape 3.000 de cazuri de rujeolă au fost raportate, la nivel național, în 2023. Numai în luna decembrie a anului trecut au fost înregistrate aproximativ 1.000 de cazuri. Astfel, a fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național.
Numărul cazurilor crește de la o zi la alta și, din păcate, vaccinarea împotriva rujeolei nu devine o prioritate pentru părinți.
Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a precizat, pentru Gândul, că în acest moment, în România, situația este destul de complicată din cauza numărului mare de cazuri de rujeolă.
„Din păcate, lipsa protecției pentru rujeolă la nivelul populației a dus la o situație destul de complicată în momentul de față. Vorbim de epidemie de rujeolă, ceea ce înseamnă că avem cazuri multe în rândul copiilor, indiferent de vârstă. Bineînțeles că discutăm despre cei care n-au fost vaccinați și cei care n-au trecut prin boală, dar trebuie să știm că și adulții tineri pot să facă rujeolă”, a spus medicul.
Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă. Astfel că este des întâlnită în rândul copiilor și afectează celulele pulmonare și faringiene. Boala este ușor transmisibilă prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Citește mai mult…
Sursa foto: Shutterstock