OMS: Risc biologic URIAȘ după ce combatanții au ocupat un laborator din Sudan, în care sunt ținute mostre de virusuri de holeră, pojar și poliomielită
Un laborator medical din Sudan, în care sunt ținute mostre de virusuri de holeră, pojar și poliomielită, a fost ocupat de una dintre taberele combatante. Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din această țară semnalează un „pericol biologic uriaș” în condițiile în care securitatea mostrelor poate fi compromisă.
„Există un risc biologic uriaș asociat cu ocuparea laboratorului de sănătate publică din Khartoum de către una dintre părțile combatante”, a declarat Nima Saeed Abid, reprezentantul OMS din Sudan, scrie CNN.
„Este extrem de periculos pentru că avem specimene de poliomielită în laborator, avem specimene de pojar, avem specimene de holeră în laborator”, a spus reprezentantul OMS.
Acesta nu a precizat dacă laboratorul din capitala țării a fost ocupat de armată sau de trupele paramilitare RFS, implicate în lupte. Reprezentantul OMS a adăugat că personalul medical a fost dat afară din laborator, iar în prezent nu mai supraveghează nimeni mostrele folosite pentru dezvoltarea vaccinurilor.
„Tehnicienii instruiți nu mai au acces la laborator”, a spus Nima Saeed Abid, adăugând că „nu se mai pot manevra cum trebuie materialele biologice care sunt depozitate în laboratori în scopuri medicale”. Directorul laboratorului a adăugat că există și riscul ca rezerva de sânge ținută în laborator să fie compromisă din cauza penelor de curent.
Armata Sudanului și forțele paramilitare RSF au fost de acord cu un armistițiu de 72 de ore, pentru a permite civililor și cetățenilor străini din această țară să se pună la adăpost. Însă focuri de armă au putut fi auzite în continuare în capitala Khartoum. Ambele tabere combatante s-au învinovățit una pe alta de încălcarea armistițiului. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că violența din Sudan riscă să provoace o „catastrofă” care ar putea cuprinde întreaga regiune și nu numai. În capitala Khartoum civilii au fost sfătuiți să stea la adăpost, însă aceștia au din ce în ce mai greu acces la alimente și apă. Unii oameni au ajuns să bea apă direct din fluviul Nil.