OMS: „Situația din Fâșia Gaza devine incontrolabilă” / Peste 3000 de morți și mai bine de 11.000 de răniți
Situaţia din Fâşia Gaza „devine incontrolabilă” din cauza lipsei ajutorului umanitar care nu poate fi livrat poporului palestinian, a declarat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„În fiecare secundă în care aşteptăm ajutor medical, pierdem vieţi”, a scris pe X Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Ajutoarele medicale, blocate de patru zile
Șeful OMS arată că, de patru zile, ajutoarele medicale sunt blocate la frontiera dintre Egipt şi Gaza, Israelul impunând o blocadă totală asupra Fâșiei.
„Avem nevoie de acces imediat pentru a începe să livrăm aceste produse vitale”, a insistat Tedros.
De zile întregi, tone de ajutoare sunt blocate în deşertul Sinai, în timp ce punctul de trecere a frontierei de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, este închis după bombardamentele puternice din această săptămână.
Statele Unite susțin că lucrează la o mediere, dar israelienii şi egiptenii nu s-au pus de acord asupra garanţiilor de securitate pe care le cer în Rafah.
„Avem nevoie de o încetare a violenţei de ambele părţi”, a insistat directorul general al OMS.
Fâşia Gaza se confruntă cu o criză umanitară fără precedent.
Peste 3000 de oameni au murit și 11.000 au fost răniți în atacurile declanșate de Israel ca răzbunare după lovitura Hamas din 7 octombrie. Cifrele sunt furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit Sky News.
De asemenea, au avut loc 115 atacuri asupra unităților de sănătate din Fâșia Gaza.
Reprezentanții OMS au purtat discuții în Egipt pentru a încerca să-i convingă pe factorii de decizie să permită trecerea ajutorului umanitar prin punctul Rafah cât mai curând posibil.
Palestinienii, fără apă potabilă
În paralel, preocupările cu privire la răspândirea bolilor transmise prin apă în Gaza sunt „mari”.
În cea mai recentă actualizare a situației, agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a susținut că apa rămâne o „problemă cheie” în Gaza și că „oamenii vor începe să moară” fără ea.
„Preocupările cu privire la deshidratare și bolile transmise de apă sunt mari, având în vedere colapsul serviciilor de apă și canalizare”, se arată în comunicatul UNRWA.
Luni, a fost închisă ultima uzină de desalinizare din Gaza, ceea ce înseamnă că apa de mare nu mai poate fi transformată în apă dulce.