Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că nu are dovezi potrivit cărora virusul variolei maimuţei ar fi suferit mutaţii. De asemenea, experții sanitari spun că transmiterea acestei boli infecțioase de la om la om poate fi oprită în țările non-endemice.
Rosamund Lewis, directoarea secretariatului anti-variolă al OMS, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă că virusul nu prezintă tendinţa de a se modifica. De asemenea, oficialul a precizat că mutaţiile sunt de obicei mai puţine în cazul acestui virus, iar secvenţierea genomică a cazurilor va ajuta la înţelegerea informată a focarului actual.
De asemenea, directorul tehnic al departamentului pentru combaterea COVID-19 al OMS, Maria Van Kerkhove, a afirmat că mai puțin de 200 de cazuri confirmate și suspecte au fost înregistrate până acum.
„Aceasta este o situație care poate fi ținută sub control, în special în țările din Europa și America de Nord, unde vedem că au loc aceste focare”, a precizat Maria van Kerkhove.
Oficialii OMS au explicat că transmiterea virusului poate fi oprită în țările non-endemice, precizează France24.
„Ne aflăm într-o situație în care putem folosi instrumente de sănătate publică de identificare timpurie a cazurilor de infectare, pentru a le izola. Putem opri transmiterea de la om la om”, a menționat Maria van Kerkhove.
Van Kerkhove a spus că transmiterea are loc prin „contact fizic apropiat și contact prin piele” și că majoritatea persoanelor identificate până acum nu au avut un caz sever de boală.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, focarele sunt atipice, întrucât apar în ţări unde virusul nu circulă de obicei. În prezent, oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a suferit vreo modificare.