Un deținut care l-a văzut cu ochii lui pe monstruosul ucigaș în serie Eugen Galeș, zis Omul Pădurii, cum zdrobea capul unui coleg de celulă, a descris, la mai bine de zece ani de la comiterea faptei, ce s-a întâmplat pe Secția a II-a a Penitenciarului Jilava, în camera de tranzit. Condamnatul a văzut cum, de groază, victima încerca, zadarnic, să se cațere pe pereți în timp ce Galeș se grăbea să-i ia viața. Ca o fiară îmbătată de gustul sângelui, Omul Pădurii nu s-a lăsat luat de lângă pradă decât după intervenția hotărâtă a trupelor de intervenție.
Criminalul în serie Eugen Galeș este considerat, astăzi, unul dintre cei mai periculoși deținuți din România.
Originar din localitatea buzoiană Năeni, Galeș era cunoscut, în 2010, când avea vârsta de 38 de ani, drept ciudatul satului. Nu stătea cu ai lui ci prefera să trăiască ascuns în pădure, unde avea culcuș direct pe pământ, ca un animal sălbatic.
Undeva prin aprilie, fratele său se afla în plin scandal cu o vecină în vârstă de 70 de ani, care reuza să-i cedeze o bucată de pământ pe care o avea în spatele casei.
Într-una din zile, bătrâna a fost găsitămoartă pe câmp. Cineva îi spărsese craniul, iar principalul suspect a fost fratele lui Eugen Galeș, singurul despre care se cunoștea că este certat cu femeia.
În mai puțin de 48 de ore, un bărbat din sat, de 31 de ani, care plecase la câmp, a fost găsit mort. Era dezbrăcat și fusese ucis în același mod ca și bătrâna, iar calul și căruța dispăruseră.
Au fost găsite la pârâu, unde atelajul rămăsese împotmolit. Pe capră, cu hățurile în mână, era silueta înfricoșătoare a lui Eugen Galeș.
Avea părul vâlvoi și o barbă lungă și încurcată, plină de iarbă uscată. În plus, după felul în care mirosea se putea înțelege că nu se mai spălase de o bună bucată de vreme.
Un an mai târziu, în martie 2011, criminalul a evadat de sub escortă pe un geam al Judecătoriei Moreni.
Apoi, a luat un taxi și a ajuns pe un câmp situat în apropiere de Moreni, de unde a reușit să-și piardă urma în pădurea de lângă localitatea Ocniţa.
Timp de o lună, autoritățile l-au căutat fără spor, cu toate că au ridicat inclusiv un elicopter care a survolat zona. Galeș era obișnuit cu traiul în pădure. În cele din urmă, bărbatul a fost prins după ce, din întâmplare, un pădurar l-a văzut dormind și a sunat la numărul de urgență 112.
Un an mai târziu, Galeș și-a continuat seria crimelor. Încarcerat la Penitenciarul Mărgineni, unde era închis în regim de maximă siguranță, acesta și-a omorât cu bestialitate un coleg de celulă, pe care l-a lovit în cap cu un picior de scaun până când i-a provocat o fractură deschisă.
După crimă, conducerea închisorii a decis să-l transfere departe, în altă parte a țării. Ca urmare, a fost încarcerat într-o celulă de tranzit, de pe Secția a II-a a Penitenciarului Jilava, de unde bărbatul urma să fie urcat în autobuz și transportat la noua lui pușcărie.
La Jilava, Omul Pădurii a fost cazat într-o celulă în care se aflau alți doi criminali. Este vorba despre un interlop din Târgoviște, care își omorâse un rival cu sabia și Ștefan Simion zis Pașparache, un bucureștean din Sectorul 2, care violase mai multe femei, iar pe una o omorîse și îi dăduse foc.
Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor au declarat, pentru Gândul, că acest Pașparache era în 2012 unul dintre cei mai violenți deținuți de la Jilava.
Acesta avea un fizic robust și obișnuia să-i agreseze pe restul deținuților, lucru care îi adusese o oarecare notorietate.
Sursele citate au explicat, pentru Gândul, că Pașparache era folosit de conducerea de atunci a închisorii ca „responsabil” pentru camera de tranzit, în condițiile în care deținuții cazați acolo pentru o noapte sau două obișnuiau să distrugă mobilierul sau televizorul, ori lăsau mizerie.
În noaptea respectivă, severul Pașparache avea, însă, să-l întâlnească pe Omul Pădurii. Un deținut care a executat mai bine de 20 de ani de detenție și care a devenit, între timp, vlogger, a descris, într-unul dintre vloggurile sale ce s-a întâmplat în noaptea respectivă în camera de tranzit, așa cum a auzit, la rândul său, de la un martor ocular.
Fostul deținut Daniel Racoș povestește că, de când a fost adus la Jilava, Eugen Galeș repeta într-una că ar omorî un gândac. Nu a spus niciodată la ce fel de gândac făcea referire, dacă avea vreo problemă cu gândacii din pușcărie sau dacă se referea, cu subînțeles, la cineva anume.
Cert este că undeva în jurul orei 04.00, Galeș a luat un scăunel din lemn și s-a apucat să-l lovească în cap cu bestialitate pe Pașparache.
Daniel Racoș spune că, după primele dou-trei lovituri, violatorul criminal a început să strige după ajutor. Chiar s-a ridicat și s-a îndreptat către fereastră, strigând disperat după ajutor. Ba mai mult, panicat de perspectiva morții iminente, Pașparache ar fi încercat să se cațere pe peretele neted al celulei. „Așa a aflat și el că omul păianjen este un desen animat. În realitate, nu iese”, a spus Racoș.
Unul dintre deținuți ar fi încercat să-l facă pe Galeș să se opreasscă, însă, aplecat peste victimă și cu o tonalitate înfiorătoare a vocii, i-ar fi răspuns de două ori: „Taci mă! Taci mă!”
Surse din cadrul Adminiatrației Naționale a Penitenciarelor au spus, pentru Gândul, că gardienii aflați de tură nu au avut curaj să intervină, iar până la sosirea echipei de intervenție.
Norcul victimei a fost că unul dintre gardienii respectivi era student la medicină, în anul III. Acesta i-a dat lui Pașparache primul ajutor, mai ales că rănile sale erau foarte grave.
Deținutul rănit a fost transportat urgent la Spitalul Militar București, unde prognosticul medicilor a fosr rezervat, mai ales că pacientul prezenta mai multe fracturi craniene.
Chiar și așa, Pașparache a fost pus picioare, iar pentru tratament a primit inclusiv o întrerupere de pedeapsă.
În ce privește, însă, situația lui Galeș, lucrurile nu stăteau de loc bine. Din relatările deținutuli vlogger Daniel Racoș, criminalul în serie Eugen Galeș ar fi fost bătut sistematic, în special după evadarea din 2011.
Pentru că era maltratat cu bastoanele când se aștepta mai puțin, Galeș începuse să poarte haine groase, de iarnă, inclusiv pe perioada lunilor toride de vară.
Surse din ANP au declarat, pentru Gândul, că la zece ani distanță de la comiterea crimelor, Eugen Galeș împarte din nou camera cu mai mulți deținuți, tot persoane violente, dar este ținut sub observație de personalul închisorii.