OMV Petrom a avut un profit record în 2022. Oficialii Grupului: „Nu datorăm taxa de solidaritate”. Ce se întâmplă dacă ANAF ajunge la altă concluzie

OMV Petrom a avut un profit record în 2022. Oficialii Grupului: „Nu datorăm taxa de solidaritate”. Ce se întâmplă dacă ANAF ajunge la altă concluzie
Sursa: OMV Petrom
Publicat: 02/02/2023, 08:09
Actualizat: 02/02/2023, 14:24

OMV Petrom S.A. a anunțat joi dimineață rezultate-record pentru anul trecut și pe trimestrul al patrulea din 2022, în raportul care era așteptat să arate dacă Grupul va fi obligat sau nu să plătească taxa de solidaritate impusă companiilor din domeniul energiei care au avut profituri excepționale anul precedent, prin regulamentul european transpus în legislația națională. Momentul a fost cu atât mai așteptat cu cât estimările făcute publice în urmă cu aproape trei săptămâni au stârnit numeroase calcule și controverse, mai ales în contextul în care statul prognoza să încaseze o sumă considerabilă din partea companiei controlate de austrieci, dar din care deține aproape 21%. Contactați de Gândul, reprezentanții Ministerului de Finanțe nu au comentat rezultatele preliminare pe 2022 prezentate joi de conducerea Grupului.

Creșterea prețurilor din domeniul energiei din 2022 i-a adus celei mai importante companii integrate de petrol și gaze din România un profit net record de 10,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 2,1 miliarde de euro, de aproape patru ori mai mult decât cel obținut în anul precedent, de 2,86 miliarde de lei, conform datelor publicate joi.

Și-a depășit recordul precedent, din 2013

Rezultatele financiare ale Grupului pe anul trecut și în ultimul trimestru din 2022, inclusiv situațiile financiare preliminare consolidate simplificate neauditate la data de și pentru perioada încheiată la 31 decembrie 2022, au fost publicate, joi dimineața, la ora 8:00.

Grupul și-a depășit precedentul record, din 2013, de aproape 4,9 miliarde de lei (aproximativ 1,1 miliarde de euro la cursul de atunci).

Veniturile din vânzări ale Grupului au fost anul trecut de 61,3 miliarde de lei, de peste două ori mai mari decât în 2021, când obținuse puțin peste 26 de miliarde de lei.

Conform rezultatelor preliminare pe 2022, valoarea veniturilor din vânzări consolidate de 61,3 miliarde de lei în 2022, în creștere cu 136% comparativ cu 2021, susținută în principal de prețurile mai mari ale mărfurilor și de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere și electricitate, parțial contrabalansate de volumele mai mici aferente vânzărilor de gaze naturale.

Cât însumează segmentele vizate de taxa de solidaritate

„Vânzările din segmentul Rafinare și Marketing au reprezentat 51% din totalul vânzărilor consolidate, iar vânzările din segmentul Gaze și Energie au reprezentat 49%. Vânzările din segmentul Explorare și Producție au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21 (vânzările din Explorare și Producție fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu către terți)”, anunță Grupul.

Cumulat, segmentele Explorare și Producție plus Rafinare și Marketing, cele care sunt vizate de contribuția de solidaritate, ar însuma sub pragul de 75% din totalul vânzărilor consolidate.

Conform datelor consolidate neauditate (pagina 32), vânzările totale au ajuns la 78,25 miliarde lei, din care cele aferente segmentului Explorare și Producție – 16,27 miliarde de lei, iar Rafinare și Marketing – 31,26 miliarde de lei, deci însumat 47,63 de miliarde lei, ceea ce reprezintă sub 61% din veniturile totale (și ar conține și elemente care nu sunt incluse în reglementările OUG 186/2022).

Prin urmare, în ceea ce privește taxa de solidaritate, Grupul repetă ce a spus acum trei săptămâni, că nu se încadrează în plafonul stabilit regulamentul european preluat în legislația națională.

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se așteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, a transmis OMV Petrom.

Totuși, compania apreciază că pot apărea noi modificări în regimul fiscal aplicabil.

„Regulamentul UE 2022/1854 a introdus o contribuție de solidaritate, care a fost transpusă în legislația locală a statelor membre până la sfârșitul anului 2022, și este aplicabilă pentru 2022 și/sau 2023. Reprezintă o contribuție care se aplică profiturilor suplimentare ale societăților care operează în sectoarele petrolului, gazelor naturale, mineritului și rafinării și se calculează pe baza profiturilor fiscale obținute de aceste societăți, determinate în conformitate cu normele fiscale naționale, care depășesc cu mai mult de 20% media profiturilor fiscale obținute în perioada 2018 – 2021. România a transpus acest regulament prin OUG 186/2022, aprobată și publicată în decembrie 2022. Această ordonanță urmează să fie supusă procesului de aprobare Grupul OMV Petrom – Raport ianuarie – decembrie 2022 și T4/22 2 februarie 2023 11 în Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificări. De asemenea, intervenții noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom”, a transmis Grupul, în raportul publicat joi.

Conform datelor publicate, în 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contribuții specifice industriei cu aproximativ 7,3 miliarde de lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 miliarde de lei. În total, taxele specifice industriei au crescut de circa patru ori comparativ cu 2021.

OMV Petrom, cel mai mare contribuabil la bugetul statului

Conducerea OMV Petrom a prezentat joi, de la 10:00, rezultatele pe 2022, într-o conferință de presă online. Christina Verchere, Director General Executiv şi Președinte al Directoratului OMV Petrom, a detaliat rezultatele preliminare de anul trecut, inclusiv contextul și cauzele profitului-record obținut.

„Suntem mândri să fim o companie românească”, a spus joi Christina Verchere, subiniind că Grupul este cel mai mare contribuabil la bugetul statului.

Sursa: OMV Petrom

Noi surse trebuie aduse în sectorul energetic, a subliniat Christina Verchere, făcând referire la gazele din Marea Neagră și anunțând că mai avem câteva luni până la momentul deciziei privind investiția în perimetrul Neptun Deep.

„Nu datorăm această taxă”

Alina Popa, Director Financiar și Membru al Directoratului OMV Petrom, a detaliat nivelul-record al contribuțiilor la buget, prin impozite directe și contribuții

Potrivit acesteia, OMV Petrom are cea mai mare amprentă fiscală din industria României, iar profitul companiei este fundamentul pentru dezvoltarea viitoare.

Cea mai mare parte a profitului va fi reinvestit în România, investițiile fiind planificate să crească în acest an cu 70%, până la 6 miliarde de lei.

În privința taxei de solidaritate, Alina Popa a subliniat că Grupul are și alte activități, pe cele din OUG 186/2022, iar, după ce au făcut toate calculele, pe baza datelor preliminare, responsabilii au ajuns la concluzia că cifra de afaceri din sectoarele vizate nu depășesc pragul de 75%.

„Astfel, nu datorăm această taxă. În situația în care, din motive pe care nu le vedem acum, ANAF ar ajunge la altă concluzie, bineînțeles că vom plăti, așa cum am plătit întotdeauna, toate taxele și contribuțiile pe care trebuie să le plătim”, a declarat Alina Popa.

La întrebarea presei, directorul financiar al OMV Petrom a confirmat că, la începutul acestui an, Grupul a avut un control detaliat din partea ANAF privind cifra de afaceri, dar încă nu au concluziile inspectorilor de la Fisc.

În ceea ce privește comunicarea cu autoritățile înainte de preluare în legislația națională a regulamentului european, Alina Popa a precizat că Grupul a transmis, în cadrul asociațiilor din care face parte, încă din luna octombrie, poziția oficială, respectiv că în România există deja un nivel foarte ridicat al suprataxării și toate trebuie luate în calcul în situația în care România va decide să introducă taxa. Reprezentanții Grupului nu participat la consultări înainte de adoptarea OUG 186/2022, adică pe 28 decembrie, cu o zi înainte de 29 decembrie.

Pentru investiții în Neptun Deep sunt programate investiții de 600 de milioane de lei pentru 2023, dar decizia finală de investiție încă nu e luată.

„Suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”, a spus Christina Verchere.

„Vrem stabilitate, o bună consultare și un bun dialog cu statul român”, a răspuns Christina Verchere la întrebarea privind impactul regimului fiscal asupra planurilor Grupului.

SNP 20230202073126 OMV Petrom Noutati Investitori T4 2022 by Gandul.info on Scribd

Ce spune legea

„OMV Petrom S.A. anunță acționarii și investitorii că raportul conținând rezultatele preliminare consolidate neauditate ale Grupului OMV Petrom pentru perioada ianuarie – decembrie și trimestrul al patrulea 2022, întocmit în conformitate cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, va fi disponibil pe site-ul www.omvpetrom.com, la Bursa de Valori București (simbol SNP) și la Bursa de Valori Londra (simbol PETB și PETR), începând cu data de 2 februarie 2023, ora 8:00 am (ora locală), simultan cu publicarea rezultatelor OMV (acționarul majoritar) la Bursa din Viena și pe site-ul www.omv.com”, arată informarea transmisă miercuri Bursei de Valori București (BVB). Raport anual 2022 este programat pe 26 aprilie, conform calendarului financiar oficial.

Chiar dacă este vorba de rezultate preliminare consolidate și neauditate, acestea vor arăta, cel mai probabil, dacă se încadrează sau nu printre companiile din energie care trebuie să vireze statului 60% din baza de calcul, conform legii. Este vorba de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 186 din 29 decembrie 2022, care are la bază Regulamentul 1854/2022 al Uniunii Europene, care permite statelor membre să taxeze suplimentar companiile energetice cu activități în cinci sectoare, care au realizat profituri excepționale, fără să impună însă o anumită cotă.

România, prin OUG 186/2022, a stabilit o cotă de 60% asupra bazei, cota minimă aleasă de alte state, printre care și Austria, fiind de 33%.

„Sunt contribuabili obligaţi la plata contribuţiei de solidaritate plătitorii de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităţilor economice NACE a doua revizuire şi de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3.037/90 al Consiliului, precum şi a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 – „Extracţia ţiţeiului”, 0620 – „Extracţia gazelor naturale”, 0510 – „Extracţia huilei”, 1910 – „Fabricarea produselor de cocserie” şi 1920 – „Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului” şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, potrivit prevederilor prezentului articol”, se arată în OUG 186/2022.

Ce a estimat Grupul

Anunțul care a pus autoritățile pe jar a fost făcut de oficialii Grupului pe 12 decembrie, când au transmis, printr-o informare la BVB, că „în baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri  din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

Din nota de fundamentare a actului normativ se poate vedea cât estimase statul că va încasa prin această nouă taxă, estimare din care reiese că luase în calcul și o sumă considerabilă de la OMV Petrom, care este deținută în proporție de 51,1% de compania-mamă din Austria, 20,6 % de statul român, prin Ministerul Energiei, iar restul de persoane juridice (24,7%) și fizice (3,3%), conform datelor oficiale la 31 decembrie 2022.

Mai concret, Guvernul estimase că din această suprataxă bugetul de stat ar putea câștiga aproximativ un miliard de euro în acest an.

„Venitul din contribuția de solidaritate a fost estimat pentru anul 2023 la cca. 3,9 miliarde lei, pe baza mediei profiturilor impozabile anuale din perioada 2018-2021, realizate de principalii contribuabili care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor”, conform notei de fundamentare a OUG 186/2022.

De precizat că a doua mare companie din energie din țară vizată de regulamentul european, Romgaz, a estimat că va plăti 906,1 milioane de lei „contribuția de solidaritate”, conform Referatul privind bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023, dat publicității la câteva zile după anunțul OMV Petrom.

Ce a spus Comisia Europeană

Estimările făcute publice de OMV Petrom l-au determinat pe ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, să solicite Comisiei Europene precizări referitoare la aplicarea a taxei de solidaritate. Zilele trecute, Finanțele au primit un răspuns parțial de la Comisia Europeană (CE).

Potrivit Profit.ro, Comisia Europeană a răspuns că pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, este parte integrantă a regulamentului UE, iar „statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă”. Totuși, în ceea ce privește modul în care este calculată cifra de afaceri nu există un răspuns, ci discuțiile vor continua, după ce Comisia a cerut informații suplimentare.

Potrivit Profit.ro, la întrebarea privind codurile CAEN vizate, Comisia a precizat că se referă la:

  • 051 extracție cărbune;
  • 061 extracție țiței;
  • 062 extracție gaze naturale;
  • 191 fabricarea produselor de cocserie
  • 192 fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului

CITEȘTE ȘI:

OMV Petrom se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate în România, impusă de Guvern, după transpunerea regulamentului UE, pentru supraimpozitarea profiturilor din petrol și gaze

EXCLUSIV VIDEO | Ce știe OMV Petrom și nu știe statul român? Analist: ”Dacă a găsit o soluție să evite taxa, înseamnă că legea a fost făcută prost. Nu te poți juca dacă vrei să finanțezi din suprataxă toate măsurile de plafonare pe energie și pe gaze în 2023″

Șeful ANAF „pune tunurile” pe OMV Petrom pentru taxa de solidaritate: „Vă garantez că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”

Ce crede Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, despre taxa de solidaritate în energie? „În spiritul legii, OMV Petrom ar trebui să o plătească”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul...
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri