ONG-urile îl desființează pe Nicușor Dan: „Jumătate de mandat dă cu virgulă” | Raportul care arată că edilul Capitalei nu a făcut nimic din ce a promis, de la apă caldă, școli, poluare sau transport

Publicat: 21 12. 2022, 14:55
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe) şi ActiveWatch au lansat un raport denumit „Jumătate de mandat dă cu virgulă”, în care este analizată activitatea lui Nicușor Dan de când este primar general. Potrivit analizei realizate de ONG-urile menționate, Nicușor Dan nu a făcut mai nimic din ce a promis în campania electorală.

Raportul realizat de CeRe și ActiveWatch arată că promisiunile lui Nicușor Dan din campania electorală nu au fost respectate nici după mai mai bine de doi ani de mandat.

„Nici cel de-al doilea an al mandatului Primarului General și al actualei majorități din Consiliul General al Municipiului București nu a adus schimbări semnificative în felul în care este administrat Bucureștiul, în ciuda unui set de promisiuni generoase și aparent bine planificate. La jumătatea mandatului, cele mai multe dintre promisiunile făcute în campania electorală nu au încă un corespondent în realitate”, se arată în raportul menționat.

Potrivit sursei citate, unele teme de pe agenda Primăriei Capitalei au fost oficial abandonate.

Ce proiecte au fost abandonate

„De exemplu, Primarul Capitalei promitea că până la finalul mandatului Primăria va organiza programe de tip Școală după școală în cel puțin 150 de școli din București, sau programe de tip “a doua șansă“ pentru cei care au abandonat școala și vor să o reia. Încă de anul trecut, Primăria ne-a informat că nu poate finanța astfel de programe, deoarece cadrul legal nu-i permite extinderea atribuțiilor și în această zonă de intervenție”, se arată în raportul Centrului de Resurse pentru partcipare publică.

Potrivit raportului, o altă promisiune importantă pentru calitatea vieții în București, care pare ca a fost abandonată complet, este verificarea gropilor de gunoi care afectează calitatea aerului.

„Alte promisiuni sunt încă în stadiul de «discuție» și «analiză». Este cazul Planului Urbanistic General, principalul document de planificare a orașului. Refacerea PUG-ului a fost contractată încă din 2013, iar elaborarea documentului a fost blocată ani de-a rândul. În campania electorală, Nicușor Dan promitea deblocarea situației și «refacerea PUG într-un mod absolut transparent și bazat pe colaborarea dintre Primăria Generală și primăriile de sector.» Însă, tot ce a reușit PMB într-o jumătate de mandat, conform informațiilor primite chiar de la Primărie, a fost analiza contractului și a stadiului actual și organizarea unor întâlniri în vederea semnării unui act adițional cu consorțiul desemnat pentru realizarea PUG. Aceeași lentoare în acțiunile primăriei o putem regăsi și în realizarea proiectului Centura Verde, a infrastructurii dedicate transportului alternativ sau accesibilizarea spațiilor publice”, se mai arată în raportul de doi ani de mandat al lui Nicușor Dan.

Potrivit analizei, nici la capitolul „Termoficare” Primăria Capitalei nu a avut realizări.

Primarul General a venit cu un plan generos de rezolvare  a problemei termoficării

„Un alt domeniu important pentru bucureșteni este termoficarea – căldura și apa caldă. Aici Primarul General a venit cu un plan generos de rezolvare  a problemei termoficării. Planul conținea, printre altele, înlocuirea a 300 km de conductă din rețeaua principală și automatizarea punctelor termice. Conform informațiilor primite de la PMB, până acum au fost înlocuiți înlocuiți 33,5 km de conductă din rețeaua primară, 89,6 Km de conductă din rețeaua secundară și nu s-a automatizat nici un punct termic”, se arată în raport.

Raportul punctează și un capitol la care s-au făcut progrese.

„Creșterea transparenței este singurul domeniu, dintre cele analizate, în care am văzut schimbări pozitive. Participarea cetățenilor la ședințele CGMB, posibilitatea ca aceștia să ia cuvântul și transparența ședințelor comisiilor de specialitate sunt îmbunătățiri ale relației dintre administrație și cetățean, în această primă jumătate de mandat. O parte dintre ele se traduc inclusiv în modificarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a CGMB  , se arată  în raport.