Prima pagină » Actualitate » ONU: Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial în octombrie, pentru a șaptea lună la rând

ONU: Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial în octombrie, pentru a șaptea lună la rând

ONU: Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial în octombrie, pentru a șaptea lună la rând
ONU: Prețurile alimentelor au scăzut la nivel mondial în octombrie, pentru a șaptea lună la rând

Indicele global al prețului produselor alimentare a scăzut în luna octombrie, pentru a șaptea lună la rând, a anunțat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Potrivit indicelui, prețurile au scăzut cu 14,9% față de maximele înregistrate în martie 2022.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a anunțat vineri că indicele său, care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a fost în medie de 135,9 puncte luna trecută.

Indicele a scăzut de la un record de 159,7 în martie, dar a rămas cu 2,0% mai mare decât cu un an mai devreme.

Unele produse s-au scumpit

În timp ce prețurile au scăzut în general, indicele cerealelor a crescut cu 3,0%, grâul a crescut cu 3,2%, reflectând în mare parte incertitudinile legate de exporturile din Ucraina și, de asemenea, o revizuire în scădere a aprovizionărilor din SUA. Prețurile internaționale la orez au crescut cu 1%.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În octombrie, acest indice a scăzut la 135,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 136 puncte atinsă în septembrie. Chiar dacă a scăzut timp de şapte luni la rând, acest indice este cu 2% mai mare decât era în octombrie 2021.

În contrast, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,6% în octombrie. Acest indice este cu aproape 20% mai scăzut decât era în octombrie 2021. Creşterea cotaţiilor internaţionale pentru ulei de floarea soarelui a fost mai mult decât compensată de preţurile mai scăzute pentru uleiurile de palmier, de soia şi din seminţe de rapiţă.

De asemenea, preţurile internaţionale la carne şi lactate au scăzut cu 1,4%, şi, respectiv, 1,7%, iar la zahăr cu 0,6%.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și