Operațiune masivă împotriva MAFIEI italiene în care au fost implicați și români. Frauda se ridică la 1,3 miliarde de euro

Publicat: 14 11. 2024, 14:28

This browser does not support the video element.

Procurorii din Palermo și Milano, în colaborare cu Parchetul European, a descoperit o fraudă de 1,3 miliarde de euro orchestrată de mafia italiană, implicând 400 de companii în diverse țări europene.

O amplă operațiune desfășurată de procurorii de la Palermo și Milano, în colaborare cu Parchetul European, a dus la descoperirea unei fraude masive la nivel european, estimată la 1,3 miliarde de euro. Aproximativ 400 de societăți erau controlate de mafia italiană în mai multe țări, printre care România și Bulgaria.

Această operațiune a rezultat în 47 de arestări și în punerea sub sechestru a bunurilor și banilor în valoare de 520 de milioane de euro. În total, 200 de persoane sunt cercetate pentru evaziune fiscală și spălare de bani, iar ancheta a reconstituit emiterea de facturi false din perioada 2022-2023.

Cum proceda rețeaua

Fapta a fost realizată prin tehnica fraudei de tip carusel, prin care mafia italiană înșela fiscul, profitând de prevederile și facilitățile legate de TVA aplicate între țările comunitare. Prejudiciul pentru Uniunea Europeană provine din TVA-ul indicat în facturile emise de firmele fantomă care au achiziționat bunuri din domeniul comerțului cu produse electronice și IT fără aplicarea taxei. Aceste bunuri erau ulterior reintroduse pe piața națională, unde se aplica TVA-ul către cumpărători.

În prezent, activitățile simultane de executare a mandatelor de arestare, perchezițiile și punerea sub sechestru continuă în țările Uniunii Europene afectate de fraudă, inclusiv Spania, Luxemburg, Republica Cehă, Slovacia, Croația, Bulgaria, România, Olanda și chiar Dubai. Această situație subliniază provocările cu care se confruntă autoritățile europene în combaterea criminalității economice care depășește frontierele și necesitatea unei cooperări mai strânse între statele membre pentru a proteja interesele financiare ale Uniunii Europene.

Această operațiune evidențiază nu doar amploarea fraudei la nivel european, ci și complexitatea rețelelor infracționale care profită de lacunele legislative.

 

Sursă: Antena 3

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Feepik

CITEȘTE ȘI:

Finlanda oferă o lecție valoroasă în EDUCAȚIE: Rolul esențial al activităților în aer liber pentru dezvoltarea copiilor

Românii își planifică din timp petrecerea de REVELION. Locurile la restaurante și circuitele în destinații de lux se epuizează rapid

Vandalism în Suceava: Trei tineri ARESTAȚI pentru distrugerea a 51 de mașini. Inculpații spun că au făcut-o din plictiseală