Operațiunea „Gershkovich”. Cum a pregătit FSB recuperarea ASASINULUI rus Vadim Krasikov și cine este GENERALUL care i-a raportat direct lui Putin

Operațiunea „Gershkovich”. Cum a pregătit FSB recuperarea ASASINULUI rus Vadim Krasikov și cine este GENERALUL care i-a raportat direct lui Putin

De la sfârșitul Războiului Rece, Evan Gershkovich a fost primul jurnalist american arestat în Rusia sub acuzația de spionaj. A fost condamnat la 16 ani de închisoare într-o colonie cu regim de maximă siguranță, după ce a fost găsit vinovat, oficial, de strângerea de informații despre fabrica Uralvagonzavod, la „ordinele” CIA. Uralvagonzavod este unul dintre cele mai mari complexuri științifice și industriale din Rusia și unul dintre cei mai mari producători de tancuri din lume.

La începutul lunii august, jurnalistul american Evan Gershkovich a fost eliberat de Rusia – alături de alți „prizonieri politic” – în cadrul unui schimb în urma căruia Vladimir Putin l-a recuperat pe asasinul Vadim Krasikov, cel pe care îl etichetase drept „erou”.

Privind retrospectiv, este din ce în mai sigur că obiectivul inițial al arestării jurnalistului Evan Gershkovich nu a fost acela îndelung „trâmbițat” de autoritățile din Rusia – demontarea unui complot „preparat” de CIA în laboratoarele de la Langley – ci de a-l schimba pe corespondentul acreditat al The Wall Street Journal cu Vadim Krasikov, asasinul rus reținut în Germania.

Vadim Krasikov este un asasin care a servit în Vympel, o unitate a Centrului FSB Spetsnaz, și a fost identificat ulterior drept autorul mai multor crime prin contract, inclusiv uciderea omului de afaceri Alexander Kozlov – în Karelia, în anul 2007, a omului de afaceri Albert Nazranov – la Moscova, în anul 2015, și a refugiatului cecen Zelimkhan Khangoshvil – la Berlin, în anul 2019.

Operațiunea împotriva lui Evan Gershkovich a fost efectuată de Departamentul de Operațiuni de Contrainformații (DKRO) al FSB, parte a Serviciului de Contrainformații, cunoscut sub numele de Primul Serviciu.

Vladimir Putin l-a întâmpinat la aeroport, ca pe un erou, pe asasinul rus Vadim Krasikov | Foto – Profimedia Images

În ultimii nouă ani, acest departament a fost condus de generalul Vladislav Menshchikov, care a raportat detaliile acestui caz direct lui Vladimir Putin. Vladislav Menshchikov este considerat unul dintre „milionarii discreți” ai Rusiei, membri ai familiei sale fiind  bine ancorați în afaceri profitabile, iar fiica sa este un adevărat mogul imobiliar.

  • Din 1983 până în 1995, Vladislav Menshchikov a lucrat în serviciile de securitate de stat, iar apoi a fost director general al uneia dintre cele mai mari companii de apărare din Rusia, Almaz-Antey Air Defense Concern. Această întreprindere produce în prezent sisteme de rachete antiaeriene, inclusiv Buk, C300, C400. Aceste arme sunt folosite în mod activ de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.
  • În 2015, Vladimir Putin l-a numit pe Menshchikov în funcția de șef al Primului Serviciu de Contrainformații al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.
  • Acest serviciu este cunoscut pentru specializarea în planificarea și organizarea de informații, sabotaj și operațiuni teroriste pe teritoriul Ucrainei.
Generalul FSB Vladislav Menshchikov | Susa foto – The Insider

„Primul Serviciu al FSB, responsabil de contracararea serviciilor de informații străine și de monitorizarea diplomaților și jurnaliștilor occidentali”

Anterior, Vladislav Menshchikov a condus Direcția Principală a Programelor Speciale a președintelui Rusiei, care supraveghează o rețea de buncăre secrete. Menshchikov este responsabil de Primul Serviciu din anul 2015.

Primul Serviciu al FSB este responsabil și de contracararea serviciilor de informații străine, și de monitorizarea diplomaților și jurnaliștilor occidentali. Ei folosesc, de asemenea, tactica de a se infiltra agenți în mass-media străine pentru a-l alerta pe Putin despre rapoartele critice viitoare.

FSB – Serviciul Federal de Securitate, continuator al temutului KGB –  are un departament separat de contrainformații militare, care luptă împotriva corupției în armată și se ocupă de cazuri precum arestarea ministrului adjunct al Apărării Timur Ivanov și a contractorilor militari privați ale căror stiluri de viață par mult mai opulente decât le-ar permite salariile oficiale.

În acest context, notează The Insider, Vladislav Menshchikov însuși s-ar putea confrunta, în curând, cu acuzații dure privind propria avere. Menshchikov și familia sa au cel puțin 16 terenuri în regiunea Moscovei, 7 case și un apartament, scriu și jurnaliștii de la slidstvo.info.

Fiica generalului FSB, afaceri de succes în domeniul imobiliar

După ce Rusia lui Putin a invadat Ucraina, sancțiunile UE au interzis vânzarea de mașini de lux către Rusia, ceea ce a determinat Mercedes-Benz să își înceteze operațiunile în această țară.

  • Totuși, în ciuda acestui fapt, în luna decembrie a anului 2022, fiica generalului Vladislav Menshchikov – Tatiana Menshchikova – a achiziționat un Mercedes-Benz GLS 580 4MATIC nou-nouț, fabricat în Germania.
  • Prețul unui astfel de vehicul depășește venitul anual oficial chiar și al șefului întregului FSB.
  • Cu toate acestea, fiica generalului-locotenent Menshchikov își poate permite astfel de achiziții extravagante. Companiile asociate propriei sale afaceri în domeniul „imobiliare” sunt evaluate la aproximativ 3 miliarde de ruble (34.948.047 USD).
Tatiana Menshchikova, fiica generalului FSB Vladislav Menshchikov | Sursa foto – The Insider

Tatiana Menshchikova folosește mai multe companii pe care le deține în comun pentru a administra proprietăți imobiliare din Moscova. Printre aceste companii s-ar afla Galax LLC, Agora LLC și Bioimpulse LLC, iar pe lista proprietăților deținute de fiica generalului FSB se află, potrivit anchetei The Insider, clădiri forte bine cotate în piață:

  • spațiu de birouri lângă stația de metrou Belorusskaya(11 4th Lesnoy Lane), cu o suprafață de 692,7 mp, evaluat la 133 milioane de ruble (1.549.084 dolari);
  • clădire lângă stația de metrou Baumanskaya (strada Ladozhskaya 1/2), cu o suprafață de 345,5 mp, evaluat la 110 milioane de ruble (1.281.234 dolari); această proprietate este închiriată de KM Restaurants (restaurantul „Syto P’yano”);
  • conac lângă stația de metrou Dostoievskaya (Cernyshevsky Lane 15), cu o suprafață de 1.220,4 mp, evaluat la 780 de milioane de ruble (9.085.112 dolari);
  • clădire lângă stația de metrou Universitet (75/9 Leninsky Prospekt), cu o suprafață de 188 mp, evaluat la 60 de milioane de ruble (698.855 dolari), închiriată de Sberbank;
  • clădire lângă stația de metrou Marksistskaya (strada Vorontsovskaya 23), cu o suprafață de 836,5 mp, evaluată la 123 milioane de ruble (1.432.652 dolari); acest birou este închiriat de Prima Ligă rusă de fotbal, servind drept sediu;
  • Centru de afaceri lângă complexul sportiv Olimpiyskiy (strada Shchepkina 40), cu o suprafață totală de 2.807 mp, evaluat la aproximativ 683 milioane de ruble (7.955.741 dolari); Gazprombank Auto Leasing a închiriat acest imobil de la fiica generalului FSB;
  • Centru comercial din Cheremushki (65A Nakhimovsky Prospekt), cu o suprafață de 2.390,5 mp, evaluat la 900 de milioane de ruble (10.483.404 dolari);
  • un depozit în Yuzhnoye Medvedkovo (strada Chermyanskaya 1A), cu o suprafață de 3.888,2 mp, evaluat la 160 de milioane de ruble (1.863.611 dolari), împreună cu un teren în aceeași locație.

Venitul total al firmelor controlate de Menshchikova a depășit anul trecut 800 de milioane de ruble (9.318.056 USD).

Relația dintre fiica generalului FSB și compania de stat pentru apărarea aerospațială Almaz-Antey

Sursa fondurilor care i-au permis fiicei șefului Primului Serviciu să achiziționeze astfel de proprietăți este strâns legată de partenerul ei de afaceri, respectiv Yan Novikov, actualul șef al companiei de stat pentru apărarea aerospațială Almaz-Antey – în anul 2017, compania era al optulea cel mai mare contractant de apărare din lume. Acțiunile companiei Almaz-Antey sunt deținute 100% de statul rus, reprezentat de Agenția Federală pentru Administrarea Proprietății de Stat.

Yan Novikov, șeful Almaz-Antey, are drepturi de proprietate egale în diferite firme cu Tatiana Menshchikova, dezvăluie The Insider.

  • Vladislav Menshchikov, șeful Primului Serviciu al FSB și tatăl mogulului imobiliar Tatiana Menshchikova, a condus Almaz-Antey din 2003 până în 2014, Novikov fiind adjunct al său.
  • Cei doi au aceeași vârstă și provin din Sankt Petersburg, având o relație de lungă durată și foarte strânsă. Soția lui Novikov și ginerele lui Menshchikov au deținut în comun un teren în regiunea Moscovei până în 2011.
Yan Novikov (centru), actualul șef al companiei de stat pentru apărarea aerospațială Almaz-Antey | Foto – Profimedia Images

Membrii apropiați ai familiei lui Menshchikov au primit contracte guvernamentale de la Almaz-Antey, au mai descoperit jurnaliștii de investigație de la The Insider.

  • Tatiana Sukhorukova, o rudă a soției generalului FSB, a gestionat servicii de călătorie de afaceri pentru angajații din cadrul concernului de stat prin Albion LLC.
  • Valentina Menshchikova, mama șefului Primului Serviciu al FSB, deținea o participație în New Technologies and Materials, o întreprindere care a furnizat produse către Almaz-Antey cel puțin până în 2018. Profitul net al acestei companii a atins sute de milioane de ruble anual.
  • Valentina Menshchikova a deținut inițial Galax LLC, care a fost ulterior transferată fiicei generalului, Tatiana.

Potrivit The Insider, se pare că fondurile din contractele legate de apărarea statului au fost direcționate în investițiile imobiliare comerciale ale familiei Menshchikov.

Tatiana, fiica generalului FSB Vladislav Menshchikov, locuiește în prestigioasa comunitate închisă Novogorsk din Khimki. Acolo deține o întreagă moșie – mai multe terenuri și cabane – în valoare de până la jumătate de miliard de ruble (6 milioane de dolari).


CITEȘTE ȘI:

Acuzată de CRIME DE RĂZBOI, Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, are o aventură cu „oligarhul ortodox” Konstantin Malofeev

Pușcașul marin Paul Whelan a petrecut 2.043 de zile în închisorile rusești. „Au crezut că l-au prins pe JAMES BOND, dar…”

Abandonul Rusiei de la principiul unu la unu în schimbul de PRIZONIERI și prețul pentru Krasikov. Analist: „Memento dur pentru lumea REPRESIUNII ruse”

Scandalul „WILDBERRIES” și redistribuirea bogăției în Rusia, drumurile duc la „Țar”. „Totul este conceput pentru a crește loialitatea față de Putin”

Și-au pus CENUȘĂ în cap? „Enoriașii” Putin și Lukașenko au aprins lumânări la Mănăstirea Valaam din nordul Republicii Karelia

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 8 ani a murit în timpul unui curs de înot. Băiatul era...
Emisiunea care DISPARE de la Antene! Vedetele au fost anunțate deja... Care e motivul și...
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
Alain Delon, biografia necenzurată a starului francez. Sex-simbolul anilor '60, „stăpânit de pofta banilor și...
Cătălin a căzut 300 de metri în gol pe Munții Bucegi! Cum s-a întâmplat tragedia?!
VIDEO Un pilot rus își face selfie la câteva secunde după ce avionul său a...
BREAKING | Ciclista de la Jocurile Olimpice a fost găsită moartă în casă
„Poate fi o capcană”. Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment pentru românii care merg la piscină
"L-am luat în braţe, părintele striga de pe margine: Filip, Filip". Un copil de 8...
Urlete de durere la înmormântarea Robertei, polițista moartă la 21 de ani! Detalii șocante
Calendarul vacanțelor școlare din 2025. Vacanța de iarnă se termină pe 7 ianuarie
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Ce se întâmplă dacă pui antigel pur în instalația de răcire a mașinii?
O Arca lui Noe pe Lună pentru a salva animalele de la dispariţie. Un proiect...
NASA a RECUNOSCUT! Nicio imagine cu CALEA LACTEE nu este REALĂ!
Rusia a blocat complet România. Decizia finală luată de Kremlin
Scăpați rapid de gheața din congelator. Și cartofii ajută
Anca Țurcașiu, primele imagini alături de noul iubit. Cum arată cel care a cucerit-o pe...
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre condițiile din fosta ei căsnicie și care sunt lucrurile pe...
Canicula lovește puternic România! Avertizări Cod roșu și portocaliu în multe zone ale țării
BANCUL ZILEI. La interviu: - Bună ziua! Sunt Bulă din Vaslui și sunt vânător de...
Test de cultură generală. Care este cea mai veche religie din lume?