Operațiunea JUPITER a autorităților a ajuns în cea de-a treia zi. Zeci de acțiuni masive au avut loc în această dimineață

Publicat: 29/05/2024, 09:45
Actualizat: 29/05/2024, 10:30

Autoritățile anunță că operațiunea JUPITER, destinată asigurării securității cetățenilor, a ajuns miercuri în cea de-a treia zi.

Sub coordonarea PICCJ, IGPR și DGA desfășoara astăzi 32 de acțiuni operative pentru punerea în aplicare a 169 de mandate de percheziție și 75 de mandate de aducere în cauze de complexitate ridicată.

Sunt vizate infracțiunile de evaziune fiscală, contrabandă, înșelăciune, bancruta frauduloasă, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals, infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, furt calificat, infracțiuni de mediu si corupție.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR-DICE, au pus în executare 3 mandate de percheziție în municipiul București, într-un dosar privind infracțiuni de evaziune fiscală cu prejudiciul de 1.336.000 lei.

Si procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București împreună cu ofițeri din cadrul SICE Sector 6, au pus în executare 2 mandate de percheziție (în municipiul București) și 2 mandate de aducere într-un dosar privind infracțiuni de evaziune fiscală cu prejudiciu de 644.730 lei.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava împreună cu Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară în cadrul unui dosar de evaziune fiscală, în care s-a reținut că în perioada 01.01.2018-30.09.2018, administratorul unei societăți comerciale din Suceava, a omis în parte să evidențieze în actele contabile operațiunile comerciale derulate cu mai mulți agenți economici, sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale față de bugetul de stat, iar în luna iunie 2018 a înregistrat în contabilitatea achiziții fictive de mărfuri de la o societate comercială, producând astfel un prejudiciu statului român în sumă totală de 1.037.516 lei, din care 114.771 lei impozit pe profit, 784.867 lei TVA și 137.878 impozit pe venitul microîntreprinderii.

Și Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu Serviciul de Investigare a Criminalității Economice a pus în aplicare 5 mandate de percheziție domiciliară în cadrul unui dosar de evaziune fiscală, în care s-a reținut că în perioada 01.01.2017 – 31.12.2020, în evidența contabilă a celor două societăți vizate de anchetă au fost înregistrate doar o parte din veniturile realizate din prestări de servicii de instruire teoretică și practică în vederea obținerii permiselor de conducători auto, pentru diverse categorii, efectuate în beneficiul mai multor persoane fizice, rezultând o diferență neînregistrată în contabilitate, împrejurare în care bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 536.084 lei (din care 509.280 lei reprezentând TVA și 26.804 lei reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor), respectiv 292.698 lei (din care 281.889 lei, reprezentând TVA și 10.809 lei, reprezentând impozit pe veniturile microîntreprinderilor).

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov împreună cu ofițeri din cadrul SICE Ilfov au pus în executare 4 mandate de percheziție și 2 mandate de aducere în două dosare de evaziune fiscală cu prejudiciu estimat de 2.000.000 de lei.
Într-una dintre cauze se reține că o societate comercială figurează ca fiind beneficiarul unor livrări intracomunitare de bunuri (autoturisme), iar pentru aceste achiziții de bunuri societatea nu a declarat conform prevederilor legale TVA de plată aferentă și impozitul pe profit corespunzător livrării bunurilor.

În cealalta cauza se arată că în perioada 01.02.2019 – 31.05.2021, reprezentanții unor societăți comerciale, au ascuns veniturile obținute din comercializarea unor articole de încălțăminte expuse în mediul on-line pe mai multe site-uri de profil, iar suma ce reprezenta contravaloarea produselor era încasată prin intermediul conturilor bancare ale mai multor persoane fizice și juridice.

Si procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor împreună cu ofițeri de poliție IPJ Bihor au efectuat percheziții, fiind cercetate 4 societăți comerciale din cadrul unui grup, pentru infracțiuni de bancrută frauduloasă și evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 22 milioane de lei.

Într-un alt dosar, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj împreună cu lucrătorii din cadrul SICE Cluj, au pus în executare un număr de 4 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor. Se reține că în perioada 2017-2022 un funcționar bancar a creditat două societăți comerciale, administrate de membrii familiei sale, cu importante sume de bani, aceste sume de bani provenind din conturile clienților instituției bancare ca urmare a comiterii de către funcționarul bancar a unor infracțiuni informatice.

Si Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj împreună cu lucrătorii din cadrul SICE Cluj, au pus în executare mai multe mandate de percheziție domiciliară.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș împreună cu ofițeri de poliție IGPR – SICE au efectuat 26 de percheziții și au dispus 7 mandate de aducere, într-un dosar privind infracțiunea de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 1.486.191 lei. Într-un alt dosar privind infracțiunea de evaziune fiscală cu prejudiciu de 245.669 lei au fost efectuate 4 percheziții (în județul Argeș) și s-a dispus 1 mandat de aducere. De asemenea, într-o altă cauză vizând infracțiunea de evaziune fiscală s-au dispus 3 percheziții (2 în județul Argeș, 1 – municipiul București). S-a reținut că reprezentanții unei societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului în regim de taxi nu au înregistrat operațiunile comerciale în actele contabile și au declarat sediul social în mod fictiv în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale și verificărilor.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș împreună cu ofițerii de poliție IPJ Maramureș au efectuat 3 percheziții domiciliare pe raza localităților Borșa și Moisei, într-un dosarul penal care se efectuează cercetări de evaziune fiscală. S-a reținut că în perioada 2019-februarie 2023, administratorul unei operatori economic în domeniul alimentației publice-turism a emis bonuri fiscale pentru toate operațiunile efectuate, pentru o parte din acestea fiind emise doar note de plată care nu au fost înregistrate în contabilitatea societății, cu consecința prejudicierii bugetului consolidat de stat cu suma de 585.747 lei.

În data de 29.05.2024, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Buzău împreună cu ofițerii de poliție SICE Buzău, au pus în executare 28 de mandate de percheziție la domiciliile unor persoane din comuna Calvini, jud. Buzău, dar și pe raza județului Ilfov și a municipiului București, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor, cu un prejudiciu total în cuantum de aproximativ 140.000 lei.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița împreună cu IOJ Dâmbovița au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară.

Cercetările sunt efectuate pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută art. 9 lit. a și lit. b din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Acțiuni și pentru alte fapte

De asemenea, oamenii legii au mai organizat și acțiuni pentru alte infracțiuni, precum cele la regimul proprietății intelectuale (contrafacere), infracțiuni de mediu, și altele.

Într-o acțiune simultană, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, împreună cu ofițeri de poliție SOP, au efectuat percheziții și au dispus mandate de aducere vizând infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual conform articolului 297, alineatul 1, Cod Penal și articolului 321, alineatul 1, Cod Penal.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, împreună cu ofițeri de poliție IGPR – SICE, au efectuat 2 percheziții într-o cauză având ca obiect articolul 102 alineatul 1 litera b din Legea 84/1996, referitor la punerea în circulație de produse contrafăcute. Perchezițiile s-au desfășurat în municipiul București.

Astăzi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, împreună cu ofițeri de poliție IGPR, au efectuat 4 percheziții domiciliare în locații situate în județele Timiș, Arad, Hunedoara și Giurgiu, într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălarea banilor, constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune.

Și procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, împreună cu ofițeri din cadrul DGPMB – SICE Sector 4, au pus în executare 5 mandate de percheziție și 4 mandate de aducere într-un dosar privind infracțiuni de înșelăciune, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, fals și uz de fals, cu prejudiciu de 100.000 de lei. Se reține că în cursul anului 2021, prin folosirea în fals a datelor administratorului unei societăți comerciale, făptuitorii au contractat un credit pentru achiziționarea unui autoturism marca Audi A6, iar apoi prin folosirea de procuri notariale falsificate au înstrăinat succesiv autoturismul până când acesta a ajuns în posesia unui cumpărător de bună-credință.

Într-o cauză având ca obiect exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, împreună cu lucrătorii din cadrul IPJ Arad – SICE, au efectuat o percheziție domiciliară pe raza Municipiului Arad. În cauză se efectuează cercetări privind săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual și exercitarea fără drept a unei profesii, toate în formă continuată. Se reține că în perioada 2019-2022, există suspiciunea că medici stomatologi din cadrul unei societăți comerciale cu sediul în municipiul Arad, județul Arad, având ca obiect de activitate furnizarea de servicii stomatologice, au indus în eroare Casa de Asigurări de Sănătate Arad prin aceea că au solicitat decontarea unor servicii medicale stomatologice cu privire la care există date că în realitate nu au fost prestate, în acest sens fiind întocmite și utilizate înscrisuri falsificate. Prejudiciul estimat este în valoare de 110.000 lei.

Într-o cauză înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, procurorii împreună cu ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase au pus în executare un mandat de percheziție domiciliară într-o cauză privind fapte de contrabandă și deținere de substanțe toxice, fapte prevăzute de articolul 359 CP și articolul 271 din Legea 86/2006. Din materialul probator administrat în cauză a fost constatat faptul că prin intermediul platformei olx.ro sunt comercializate substanțe chimice din categoria produselor de protecție a plantelor clasificate ca fiind foarte toxice (T+), care au proveniență extracomunitară, respectiv Republica Ucraina. Din datele dosarului rezultă că acestea sunt introduse pe teritoriul României din Ucraina.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău împreună cu ofițeri din cadrul IPJ Bacău – Poliția Municipiului Bacău desfășoară o acțiune în municipiul Bacău pentru identificarea și probarea activității infracționale suspectate pe linia furturilor din societăți comerciale, locuințe și din autoturisme, în mai multe dosare penale. S-au dispus două mandate de aducere.

In alt caz, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Toplița împreună cu ofițeri din cadrul SIC au efectuat 3 percheziții într-un dosar vizând furturi din incinta unor societăți comerciale și din autoturisme.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Harghita împreună cu ofițeri din cadrul SICE au efectuat 17 mandate de percheziție într-un dosar având ca obiect infracțiunea de delapidare. În fapt, se reține că reprezentanții unei case de ajutor reciproc și-au însușit importante sume de bani, suma reclamată fiind de 15.871.833,42 de lei, din patrimoniul entității juridice. Acest lucru s-a realizat prin încasări din fondurile entității debitoare în conturi bancare personale, acordarea de credite în numele entității debitoare, din fondurile acestuia, iar foloasele realizate (dobânzile, comisioanele, ratele și contribuțiile) au fost încasate în conturile personale. De asemenea, s-a constatat încasarea ratelor aferente contractelor de împrumut și emiterea de facturi fiscale reprezentând plata unor prestări de servicii fictive.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×