Operațiunea JUPITER, ziua a patra: Mascații au descins la un birou notarial din Capitală / Aproape 160 de percheziții au loc în România

Publicat: 30/05/2024, 10:10
Actualizat: 30/05/2024, 10:27

Operațiunea JUPITER a ajuns în ziua a patra. Polițiștii și procurorii fac, joi, aproape 160 de percheziții, în toată România, pentru combaterea infracțiunilor economico-financiare. Oamenii legii au descins inclusiv la un birou notarial care a declarat și a reținut impozite și contribuții, dar a „omis” să le achite la termen.

Sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție, a Inspectoratului General al Poliției Române si a Direcției Generale Anticorupție au loc, joi, 156 de percheziții, în urma cărora 85 de persoane vor fi duse la audieri.

Oamenii legii estimează că persoanele bănuite de aceste infracțiuni economico-financiare au prejudiciat statul român cu peste 30 de milioane de lei!

În cursul zilei de joi, în cadrul operațiunii JUPITER, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în colaborare cu ofițerii de poliție de la IGPR – DICE, au desfășurat 22 de percheziții domiciliare în două cauze penale ce vizează infracțiuni de evaziune fiscală conform art. 9 lit. c și art. 61 din Legea 241/2005. Prejudiciul total adus bugetului de stat se ridică la peste 7.439.046 lei. În acest context, au fost emise 22 de mandate de aducere.

Investigațiile au relevat că, în perioada 2019-2022, reprezentanții a 13 firme au înregistrat în contabilitate achiziții fictive în valoare de 22.558.833 lei de la 11 societăți „fantomă”, cauzând un prejudiciu de 4.797.283 lei prin deducerea ilegală a TVA și evitarea plății impozitului pe profit. De asemenea, din martie 2022 până în martie 2023, reprezentanții unei firme nu au plătit impozitele și contribuțiile reținute la sursă, acumulând o datorie de 2.641.763 lei.

Un birou notarial a declarat și reținut impozite și contribuții fără a le achita în termen

Într-o altă cauză, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, împreună cu IGPR – DICE, au pus în executare mandate de aducere pentru o infracțiune de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2.561.617 lei. Între 1 martie 2022 și 16 noiembrie 2023, un birou notarial a declarat și reținut impozite și contribuții fără a le achita în termen.

Tot joi dimineață, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, alături de polițiștii IGPR – SICE Bihor, au efectuat 5 percheziții într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la 5.000.000 lei. 29 de firme din Oradea au fost implicate în activități evazioniste prin nedeclararea completă a veniturilor din construcții, prejudiciind bugetul de stat cu sume importante reprezentând TVA și impozit pe profit.

Fraude prin achiziții fictive de deșeuri reciclabile

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt și ofițerii SICE Olt au executat 13 mandate de percheziție într-un dosar de evaziune fiscală. Între 2017 și 2023, administratorii a patru firme au creat un lanț de fraudare a bugetului de stat prin achiziții fictive de deșeuri reciclabile, tranzacțiile totalizând 40.000.000 lei și cauzând un prejudiciu de 3.000.000 lei.

În Arad, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, împreună cu polițiștii SICE Arad, au pus în executare trei mandate de percheziție într-un dosar de evaziune fiscală și infracțiuni de mediu. Între 2016 și 2024, reprezentanții unei firme au exploatat agregate minerale fără autorizații legale și au omis declararea veniturilor, provocând un prejudiciu de 1.000.000 lei.

Operațiunea JUPITER / Zeci de percheziții în România
Operațiunea JUPITER / Zeci de percheziții în România

O firmă din Sibiu a înregistrat cheltuieli fictive și a omis declararea veniturilor din construcții

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu și polițiștii SICE Sibiu au efectuat cinci percheziții într-un dosar de evaziune fiscală. Între mai 2018 și februarie 2021, o firmă a înregistrat cheltuieli fictive și a omis declararea veniturilor din construcții, cauzând un prejudiciu de peste 1.600.000 lei.

Simultan, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău și ofițerii SICE Bacău au desfășurat percheziții într-un caz de evaziune fiscală cu un prejudiciu total de 363.220 lei.

Operațiunea JUPITER continuă să combată evaziunea fiscală și să protejeze bugetul de stat de pierderi semnificative.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×