Ginel și Oprea, doi români de 33 respectiv 42 de ani, au fost reținuți – la începutul acestei luni – de Garda Civilă, fiind acuzați pentru jafurile din 38 de case de bătrâni din Spania.
Le plăcea, alături de familiile lor, să își petreacă vacanțele în Andalucía și le finanțau cu ceea ce furau din reședințele bătrânilor internați în azile de pe tot teritoriul țării. Garda Civilă i-a prins în Getafe, când se întorceau de la cea mai recentă lovitură, în Granada.
Ginel și Oprea trecuseră neobservați – până acum – în ceea ce privește activitățile infracționale. Chiar păreau să aibă o viață normală pe teritoriul Spaniei, locuind cu soțiile și copiii în Getafe și Mejorada del Campo, orașe situate în Comunitatea Madrid. Din punct de vedere profesional, declarau mereu că activează în domeniul vânzării de mașini și în construcții.
Ginel și Oprea foloseau identități false pentru a circula pe teritoriul Spaniei, spunându-și Petruș și Vasilică. Autoritățile spaniole au emis pe numele lor reale un ordin de căutare și arestare „busca y captura/perchezitie si sechestru” în România și Germania.
Un document găsit în mașina românilor, la o percheziție, a dus la arestarea lor fiind închiși în Penitenciarul din Valdemoro, notează ziarulromanesc.es.
„Se declară în arest preventiv și fără cauțiune Ginel E.D, care spune că este Petruș P.S, și a lui Oprea I., care spune că este Vasilică V.”, se arată în motivarea judecătorului.
Potrivit reprezentanților Gărzii Civile, cei doi români au furat din 38 de case de bătrâni, în Lugo, A Coruña, Pontevedra, Oviedo, Sevilla, Córdoba, Málaga, Cádiz, Segovia, Huesca, Lérida, Zaragoza, Valladolid, Valencia și Alicante.
Toate jafurile au fost realizate în cursul săptămânii, de luni până vineri, niciodată în weekend. Ginel și Oprea se îndreptau către obiectiv, cu un autoturism marca Skoda Octavia, iar acolo tăiau cablurile de alimentare de la camerele de supraveghere.
Stingeau tot ce însemna iluminarea la exterior, provocând un scurt circuit în iluminatul stradal sau efectiv aruncând cu pietre în becuri. Odată intrați în casele de bătrâni, ajungeau în zona birourilor și a seifurilor unde erau ținute bijuteriile și banii celor internați.
Apoi, bancnotele și bijuteriile pe care le furau le ascundeau în instalația de climatizare a mașinii cu care se deplasau. Bijuteriile furate, de o inestimabilă valoare afectivă pentru victime, erau transformate în lingouri de 9,14 și 18 carate, fiind apoi trimise în România.
Potrivit anchetatorilor care au participat la operațiunea „Kosmima” (bijuterie-n.r.), Ginel și Oprea au început activitatea infracțională în azilele de bătrâni în data 17 noiembrie 2021, activând până pe 7 octombrie 2022, când au fost arestați.