Operațiunea „NEW ORDER”. 5 concluzii-cheie după ce IDF l-a ucis pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: „Gruparea teroristă a fost eviscerată”

Operațiunea „NEW ORDER”. 5 concluzii-cheie după ce IDF l-a ucis pe Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: „Gruparea teroristă a fost eviscerată”
Publicat: 28/09/2024, 14:49
Actualizat: 28/09/2024, 14:54

Atacul aerian care l-a ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah la Beirut, în data de 27 septembrie, reprezintă o schimbare majoră după mai mult de unsprezece luni de conflict – în Fâșia Gaza și sudul Libanului – și are potențialul de a „deranja” planurile Iranului și de a slăbi gruparea Hezbollah.

Analistul Seth J. Frantzman – într-o analiză publicată de The Jerusalem Post – prezintă cinci concluzii-cheie după lovitură de proporții a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) – Operațiunea „New Order” („Noua Ordine”).

1 – A fost vizat cel mai experimentat aliat al Iranului

Hassan Nasrallah a fost cel mai experimentat aliat al Iranului din regiune. Liderul Hezbollah a fost, practic, cheia planurilor Iranului în regiune de zeci de ani.

În ultimii câțiva ani, Hassan Nasrallah  devenise mult mai puternic. Iranul a încercat să creeze un război pe mai multe fronturi împotriva Israelului, în urma atacului lansat de Hamas în data de 7 octombrie 2023. Liderul terorist asasinat a ajutat, cu toate forțele, lupta Hamas împotriva Israelului.

Nasrallah a crescut pentru a deveni liderul principal al numeroșilor «împuterniciți» ai Iranului. El găzduia, adesea, oficiali iranieni și, de asemenea, invita reprezentanți ai Hamas și ai Jihadului Islamic Palestinian în Liban, pentru a-și coordona atacurile împotriva statului evreu.

De asemenea, a căutat să-i capteze pe Houthi din Yemen, pentru a amenința Israelul, și s-a coordonat cu milițiile irakiene.

Liderul Hezbollah a lucrat și cu alți lideri-cheie, susținuți de Iran în regiune. În ultimii ani, Iranul a văzut cum mulți dintre ei au fost uciși, inclusiv Qasem Soleimani din IRGC și liderul miliției irakiane, Abu Mahdi al-Muhandis”, notează Seth J. Frantzman.

2 – Hezbollah, în degringoladă

Gruparea Hezbollah este în dezordine, continuă Seth J. Frantzman, după ce a suferit numeroase pierderi la vârful piramidei de conducere, în ultimele zile. În data de 20 septembrie, comandanții forței Radwan au fost uciși, iar Hezbollah a rămas fără șaisprezece lideri esențiali.

În zilele următoare, Hezbollah l-a pierdut și șeful unității de drone. În ultimă instanță, uciderea lui Hassan Nasrallah se poate traduce prin aceea că a fost tăiat capul întregii organizații. Nu este clar dacă organizația teroristă din Liban s-a pregătit, vreodată, pentru un astfel de scenariu.

Dar Hezbollah deține, încă, o cantitate mare de arme, inclusiv rachete, drone, rachete antitanc și muniție ghidată de precizie. Cu toate acestea, va fi în haos fără un lanț de comandă bine definit.

Hezbollah s-a chinuit să răspundă atacurilor Israelului, după explozia pagerelor din 17 septembrie. Suferind lovitură după lovitură, gruparea susținute de Iran se află, acum, într-un dezechilibru cert”, punctează Seth J. Frantzman.

3 – Iran și Hezbollah au confirmarea că Israelul este decis să tranșeze „partida” în favoarea sa

Disponibilitatea Israelului de a merge all-in cu loviturile aeriene din Beirut ilustrează cât de serios este statul evreu în ceea ce privește atingerea obiectivelor sale în nord.

Cabinetul israelian a aprobat adăugarea obiectivului de a readuce rezidenții în comunitățile din nord la obiectivele războiului de la jumătatea lunii septembrie, mai scrie Seth J. Frantzman.

Israelul a început, apoi, să taie Hezbollah în bucăți. Gruparea teroristă nu se aștepta la asta. Ea credea că Israelul va continua să fie în defensivă.

Hezbollah a crezut, de asemenea, că rapoartele din Israel că ministrul Apărării Yoav Gallant, cunoscut pentru că este cu ochii pe Hezbollah, va fi înlăturat . În schimb, Gallant a condus loviturile dure pe care Hezbollah le suferă acum.

Hezbollah s-a mulțumit și s-a obișnuit să lovească Israelul. Acum, vede cât de serios este Israelul. Cu toate acestea, gruparea teroristă nu poate coborî din copac. Ea a susținut că va continua să sprijine Hamas și că nu poate opri acest sprijin fără să se simtă rușine. În același timp, nu are un lider puternic care să poată lua decizii îndrăznețe”, consideră Seth J. Frantzman.

4 – Speranțele Hezbollah au fost contrazise de realitate

Hezbollah credea că a fost forța motrice a acestui război. Atacase Israelul de unsprezece luni. Gruparea credea că Ierusalimul va fi presat spre o încetare a focului și că statul evreu va înceta apoi lupta în nord.

  • De asemenea, gruparea teroristă se aștepta să-și păstreze arsenalul în mare parte intact.
  • Nu se aștepta ca Israelul să-l forțeze să treacă în defensivă.
  • Gruparea Hezbollah nu era pregătită pentru asta și era prost pregătit pentru acest tip de război.

Hezbollah se așteptase întotdeauna ca, în orice război cu Israelul, să aleagă timpul și locul. De asemenea, se aștepta să poată lua inițiativa.

Acum, planurile sale au fost distruse și a pierdut atât de mulți comandanți critici, încât va dura timp să revină la normal și să se rezolve ceva.

Așteptându-se ca războiul să fie de intensitate scăzută și să se încheie cu o victorie a Hezbollah, aroganța sa pare să fi adus organizația aproape de ruină”, crede analistul de la The Jerusalem Post.

5 – „Pionii” Iranului, în fața unui scenariu alarmant

Gruparea islamistă Hamas se așteptase să supraviețuiască acestui război cu Israelul și să continue să controleze Fâșia Gaza.

Hamas a mai observat cum Israelul ducea un război relativ prudent în enclava de coastă și se aștepta ca în cele din urmă să fie impusă o încetare a foculu.

Islamiștii Hamas au fost fericiți cînd au văzut că Hezbollah presează Israelul din nord. Timp de unsprezece luni, gruparea teroristă din Gaza care a comis masacrul din 7 octombrie s-a obișnuit să aibă în Hezbollah un aliat puternic, capabil să amenințe Israelul cu 150.000 de rachete.

Acum, Hamas observă că Hezbollah nu poate face față loviturilor Israelului. De asemenea, se poate trage și concluzia că amenințarea cu rachete venită dinstre Hezbollah se poate diminua.

Gruparea teroristă Hezbollah – acum eviscerată – a reușit rareori să tragă mai mult de câteva sute de rachete pe zi, cu mult mai puțin decât cele câteva mii pe care estimările arătau, anterior, că le-ar putea dezlănțui.

Reprezentanții Hamas trebuie să se întrebe acum dacă vor suferi, în curând, lovituri similare cu cele pe care le-a suferit partenerul său din nord. Conducerea Hamas, cum ar fi Mohammed Deif și Marwan Issa, a fost deja eliminată”, încheie analistul de la The Jerusalem Post.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Război în Orientul Mijlociu. „RĂUL nu poate fi învins cu frâna de mână trasă, ideea că vecinii jihadiști sunt benigni și raționali e o amăgire”

Israel vs. Hezbollah | Șeful Comandamentului de Nord al IDF cere „undă verde” pentru o ofensivă în sudul Libanului: „O zonă-tampon”

„Nu există o soluție MAGICĂ la amenințarea Hezbollah”. Oficial SUA: „Un război total ar avea consecințe catastrofale, nu este un joc”

SUA reacționeză după uciderea celor 6 ostatici. Biden: „Vor plăti” / Kamala Haris: „HAMAS este o organizație teroristă malefică”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Pensionarii născuți în acești ani primesc pensii cu 400 de lei mai mici. Vezi calculul...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Scenariul negru al unui război cu Rusia. Generalul Bălăceanu: „Am putea pierde cel puțin 30.000...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
O fetiţă româncă din Marea Britanie a înregistrat două recorduri mondiale pentru lungimea părului ei
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu la micul-dejun, de fapt. Românii duceau lipsa acestor alimente,...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
ANM anunţă furtuni puternice în Bucureşti. Când va fi lovită Capitala de vremea extremă, cu...
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A...
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Ungaria, la ani lumină de România! Budapesta ne-a luat complet fața. Ungurii i-au cucerit pe...
Valea Oltului, închisă din nou. Anunț de ultimă oră
Un român rătăcit în munți a sunat la 112, dar salvatorii nu se așteptau la...
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
A fost publicată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee