Opinia specialistului: ”Educația financiară privată este importantă, sistemul de învățământ din România nu oferă așa ceva”

Opinia specialistului: ”Educația financiară privată este importantă, sistemul de învățământ din România nu oferă așa ceva”
Lucian Fares și cursurile de educație financiară
Publicat: 18/04/2022, 10:04
Actualizat: 18/04/2022, 10:05

Lucian Fares predă cursuri de educație financiară și este Head of Education Department la compania Vestor. El spune că educația financiară pe care o oferă este importantă pentru că în sistemul de educație din România nu se găsește așa ceva.

Educația financiară, spune Lucian Fares, este foarte importantă pentru că tu, ca și om, trebuie să îți alegi ce vrei să faci în viață, iar dacă nu ai educație financiară ai doar variantele standard. Adică te angajezi și faci doar acest lucru restul vieții, până ajungi la pensie. Dar viața oferă mult mai multe opțiuni, crede el, doar că – neavând educație financiară – nu ai posibilitatea de a alege din opțiunile respective și de a-ți construi un viitor mai bun.

”Eu cunosc situația din universitățile din România, acolo unde există și ramură bursieră, dar acolo nu e nimic concret. Vestor a venit cu detalii concrete, oferă toată perspectiva asupra domeniului, plus modalitățile de întrebuințare din care oricine își poate alege ce vrea să facă. Educația financiară este de o importanță excepțională, dar nu se oferă în România. Sau, atunci când se oferă, e înapoiată, nu folosește. E ca și cum ai citi o carte despre finanțele din 1950 și care nu mai are relevanță acum”, povestește Lucian Fares.

”Acceptă riscul sau o să îți pierzi șansa”

Lucian Fares mai spune că Vestor poate acoperi sută la sută din piața de educație financiară din România.

”Pentru oricine are o urmă de interes pentru acest domeniu, o scânteie, din acea scânteie facem un foc cum nu s-a mai văzut. Acesta este farmecul: când faci ceea ce îți place, îl faci și foarte bine. Iar motto-ul meu este «Take the risk or loose the chance», acceptă riscul sau o să îți pierzi șansa”, mai spune el.

Despre începuturile sale, Lucian spune că a avut mentori care l-au atras în acest domeniu, dar ceea ce l-a captivat în final a fost informația. Pentru a face față la tot ceea ce se întâmplă pe piețele de capital, pe piața bursieră, trebuie să fii informat, iar acest lucru l-a ținut mereu în priză.

El recunoaște că a început de jos, ca agent de vânzări la alte companii: vindea risc, cursuri, posibilitatea de a face bani, dar pe atunci nu înțelegea cum și în ce fel se desfășoară lucrurile, pentru că pe atunci practica din business era ca angajații să nu înțeleagă foarte multe. Deoarece l-a atras domeniul, a început să se dezvolte pe latura personală, așa cum a văzut la mentorii lui care, în afara jobului, se informau în permanență cu privire la tot ce se întâmplă pe piață.

”Așa am avansat. Și, pentru că îmi place foarte mult ce fac, am ajuns la departamentul de strategii ale pieței, interpretări ale pieței, unde era nevoie de mai multă informație, analiză matematică, studierea oportunităților pieței”, mai povestește Lucian Fares.

De aici a ajuns să facă și coaching, pentru că informațiile pe care le-a acumulat în timp au fost foarte multe și i-au dat o perspectivă complexă asupra domeniului.

”În plus, mă consider un bun pedagog, îmi place să explic și să văd că persoana din fața mea înțelege ce îi predau. Acesta este și farmecul în pedagogie, ca indiferent de nivelul de pregătire al persoanei cu care vorbești, să o ajuți să înțeleagă informațiile predate. Acest lucru mi-a plăcut de copil și mereu mi-am dorit să le împărtășesc și altora ce cunosc eu, dacă știu că e util”, arată Lucian Fares cum a ajuns să îi învețe pe alții.

Cursurile care au salvat o viață

Palmaresul lui Lucian Fares se ridică la peste 3.000 de persoane cărora le-a împărtășit din cunoștințele sale, fiecare din aceste cazuri reprezentând o experiență personală relevantă. Dintre cazurile cu care s-a întâlnit, Lucian a dorit să menționeze un exemplu care l-a marcat.

El povestește că a avut un client care avea probleme grave de sănătate, iar scopul pentru care acesta a apelat la cursuri era să învețe cum să ajungă de la o sumă mică de bani la un profit cât de mare posibil, pentru că avea nevoie de o intervenție medicală pentru care nu avea banii necesari.

”Desigur că acest caz m-a impresionat foarte tare, am vrut să îi obțin banii necesari printr-un eveniment caritabil, dar nu s-a putut și nici clientul respectiv nu și-a dorit acest lucru și atunci am început să îl învăț cum să joace la bursă. A fost un apel la ajutorul meu care m-a motivat extraordinar și am dat 120 la sută din potențialul meu. Am reușit după discuții și ședințe multiple, deoarece clientul provenea dintr-un domeniu care nu avea legătură cu bursa, la o adevărată performanță: a investit 3.000 de dolari, iar într-un an de zile a ajuns la profit concret de 38.000 de dolari”, povestește Lucian Fares.

El își amintește că, într-adevăr, era un moment propice pe piață – căderea prețului la petrol din 2020 -, dar rezultatele respectivei persoane au fost extraordinare, indiferent de circumstanțe, iar în acest fel a făcut rost de banii de care avea nevoie ca să se vindece. Ulterior, respectivul a vrut să încetinească ritmul implicării, pentru că atunci când ești implicat total poate fi și stresant, mai relatează Lucian, dar au păstrat legătura, iar clientul încă îi mulțumește pentru acel parcurs.

”A fost un caz special în care bursa a salvat o viață, mă bucur că am putut fi implicat și că am dat o mână de ajutor în acest sens”, spune Lucian.

Empatia ca bază de pornire

Pentru a avea o privire din interiorul acestor cursuri, Lucian Fares povestește că orice ședință cu un client începe pe baze empatice, cu discuții prin care să se cunoască și să își împărtășească experiențele personale dacă persoana respectivă este deschisă în acest sens.

Chiar dacă clientul nu dorește să spună prea multe, Lucian oricum va face acest lucru despre propria sa persoană și despre experiența sa, pentru că ține foarte mult ca persoana care primește cursurile să știe cu cine lucrează.

”Clientul care ni se adresează în aceste cursuri de unu la unu trebuie să știe că nu lucrează nici cu un amator, nici cu un începător, și e valabil pentru toată lumea de la Vestor, aici regula este profesionalismul. Îi solicit persoanei respective să îmi acorde toată atenția și să îmi spună câteva date despre pregătirea și experiența sa, pentru că vreau să îi ofer apoi explicații și îndrumări la un nivel la care este imposibil să nu înțeleagă ce vreau să îi prezint. Din momentul în care am înțeles mentalitatea clientului, cum vrea să fie abordat și ce are nevoie, evoluția lui în a pricepe tainele domeniului va lua avânt fără probleme”, mai povestește Lucian Fares.

Aceasta este modalitatea prin care Lucian Fares – care face parte dintr-o echipă care a înțeles nevoia de educație financiară a românilor –  parcurge cu fiecare client drumul spre dobândirea cunoștințelor necesare implicării în domeniul financiar care a devenit de mare actualitate și este la mare căutare peste tot în lume, iar mai nou și în România.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Știm cine sunteți și venim după voi”. Marea deportare din 2025 promisă de Trump ar...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
Rusia a lansat în premieră o rachetă balistică intercontinentală, cea mai puternică armă de până...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Cum a SLĂBIT Adela Popescu în timp record! Secretul care o ajută să se mențină...
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Unde se montează noi parapete pe rulouri? Importate din Coreea de Sud, ele se montează...
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Decizie pentru proprietarii de terenuri. Avizul pe care trebuie să-l obțineți obligatoriu
Aceste trei semne zodiacale își vor atinge obiectivele prin orice mijloace. Nimic nu le stă...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Cum a aflat Culiță Sterp că Daniela este însărcinată? Cei doi au mai încercat...
EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji:...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea...