Opoziția din Rusia, „anesteziată” după moartea lui Navalnîi? „Sprijinul pentru Putin se bazează pe TEAMA că orice va urma ar putea fi mai rău”

Opoziția din Rusia, „anesteziată” după moartea lui Navalnîi? „Sprijinul pentru Putin se bazează pe TEAMA că orice va urma ar putea fi mai rău”
Publicat: 28/02/2024, 12:50
Actualizat: 28/02/2024, 12:54

Moartea subită a lui Alexei Navalnîi lasă un gol imens pe scena politică a Rusiei, iar opoziția din scenariul în care Vladimir Putin face jocurile pare, oarecum, „anesteziată”.

Nimeni nu contestă că disidentul Navalnîi a fost cea mai strălucitoare vedetă din opoziția rusă. Cu toate acestea, în pofida carismei și energiei sale, Alexei Navalnîi nu a reușit să unească întreaga opoziție (sau cel puțin majoritatea ei) sub steagul său.

„De altfel, nici nu s-a străduit să o facă, abordând adesea o poziție extrem de dură și fără compromisuri”, consideră Boris Bondarev – fost diplomat rus care a demisionat după invadarea Ucrainei

„Asociații săi din Fundația Anticorupție (ACF), care se poziționează ca principală forță de opoziție în Rusia, continuă aceeași abordare. Ei și-au arătat în mod repetat refuzul de a colabora sau chiar să apară alături de alte mișcări de opoziție, cum ar fi susținătorii lui Maxim Katz, Mihail Hodorkovski și alte figuri și mișcări ale opoziției”

În loc să demonstreze un leadership colaborativ, ACF ține la o parte opiniile oamenilor din afara organizației, ca și cum ar fi de puțin interes. Dacă această abordare continuă cu Iulia Navalnaya – iar declarațiile ei de până acum indică faptul că așa va fi – „ar fi extrem de naiv să ne așteptăm că ea va putea să unească diversitatea opoziției Rusiei”, avertizează Boris Bondarev într-o analiză publicată de The Moscow Times.

Rusia are mare nevoie de politicieni responsabili care să poată înțelege cererea de soluții noi, inclusiv o modalitate de a reprezenta rușii în străinătate. Trebuie să existe o organizație susținută pe scară largă care să apere interesele poporului rus în locul oligarhilor. Un astfel de grup ar putea lucra și cu Occidentul în eventualele negocieri viitoare cu Moscova.

„Principala problemă a opoziției este că îi lipsește o viziune asupra rolului său în procesul politic actual”

  • În cei doi ani de război, liderii opoziției nu au prezentat niciun plan de acțiune sănătos, susținut de o majoritate a rușilor din interiorul sau din afara țării.
  • În loc să vină cu o viziune de a oferi parteneri internaționali, ei s-au concentrat pe producerea unui număr nesfârșit de videoclipuri YouTube.
  • Singura excepție este apelul lor pentru un vot de protest la viitoarele alegeri prezidențiale. Cu toate acestea, se vorbește puțin despre ce să facă după ce Putin pretinde al treilea mandat consecutiv.

„Rușii care se opun regimului Putin sunt uniți de o agendă negativă – au aproximativ aceeași idee ce înseamnă această luptă. Cu toate acestea, nu există un plan pozitiv pentru construirea unei noi democrații după Putin, de parcă se așteaptă ca un sistem perfect să se construiască singur.

Boris Elțin a ajuns la putere pe valul unei viziuni la fel de utopice asupra democrației în ultimele zile ale URSS. Dacă a construit o democrație adevărată în Rusia este o chestiune separată. Cu toate acestea, istoria arată că nimeni nu învață lecțiile trecutului”, notează fostul diplomat rus.

„Opoziția este formată în mare parte din oameni relativ tineri, cu opinii naive și puțină experiență”

Rusia are mare nevoie de politicieni responsabili care să poată înțelege cererea de soluții noi, punctează Boris Bondarev, inclusiv o modalitate de a reprezenta rușii în străinătate.

„Dar opoziția este formată în mare parte din oameni relativ tineri, cu opinii naive și puțină experiență. Ei sunt mai mult conduși de emoții decât de rațiune.

Desigur, pe valul de tulburări emoționale, s-ar putea încerca declararea ca președinte în exil a Iuliei Navalnaya. Dar acest lucru ar ridica rapid întrebări despre cine a luat decizia și de ce nu a fost întrebat nimeni dacă este de acord cu așa ceva.

Este nevoie de un mandat din partea poporului, nu de un transfer ereditar de conducere. Este puțin probabil ca o astfel de abordare monarhică să ajute democrația rusă.

Opoziţia rusă, indiferent de cine este condusă, trebuie să formeze o poziţie unificată pe trei probleme cheie.

  • Prima este o strategie de angajare în lupta internațională împotriva regimului Putin. Cum pot rușii să contribuie eficient la eforturile opoziției? Cum poate opoziția rusă să obțină agenție politică și să obțină dreptul legitim de a vorbi în numele sute de mii de emigranți și apoi a milioane de concetățeni care rămân în Rusia?
  • În al doilea rând, opoziția trebuie să atragă rușii către cauza sa. Cum să păstrăm simpatia rușilor cu opoziție? Cum să-i influențezi și să-i atragi pe cei care ezită?
  • În cele din urmă, opoziția din Rusia trebuie să descopere cum să atragă cel puțin pe unii dintre susținătorii lui Vladimir Putin. Acest lucru este important pentru câștigarea majorității populației. Dar printre cei atrași de opoziție trebuie să se afle și membri ai aparatului de securitate.

În esență, avem nevoie de un program de reconciliere națională pentru a ne asigura că rușii cu opinii diametral opuse pot trăi în aceeași țară. Aceasta este întrebarea principală de pe agenda de astăzi. Acest răspuns  este cheia succesului politic.

Nu este un secret pentru nimeni că sprijinul continuu pentru Putin se bazează în mare măsură pe teama că orice va urma ar putea fi mai rău. Frica de necunoscut îi determină pe ruși să rămână cu ceea ce le este familiar, oricât de greu ar fi”, mai notează fostul diplomat rus.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Oleg Orlov, cel mai cunoscut activist pentru drepturile omului din Rusia, CONDAMNAT la 2,5 ani de închisoare pentru că a criticat invazia din Ucraina

Expert militar, despre o eventuală alipire a Transnistriei la Federația Rusă: „Putin s-ar putea lansa într-o astfel de AVENTURĂ”

Serviciile secrete ucrainene spun că Transnistria nu pregătește alipirea la Federația Rusă / Zelenski: „Chișinăul nu a solicitat SPRIJIN MILITAR”

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Misiunea noastră este să distrugem HAMAS, nu Gaza. Masacrul din 7 octombrie nu se va mai repeta”

Ceasul de buzunar al Regelui Carol I, prezentat într-o licitație-eveniment! A fost lăsat, prin testament, celebrului ARHITECT al Casei Regale

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri