Opt miniștri au semnat PLANUL NAȚIONAL privind siguranţa şcolară. „Grupuri de acţiune în domeniile droguri, violenţă, bullying”
Mai mulţi miniştri au semnat marţi Planul Naţional Cadru de Acţiune privind siguranţa şcolară, care prevede creşterea gradului de siguranţă şcolară, combaterea traficului şi consumului de droguri în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying şi reducerea riscului de expunere a elevilor la infracţiuni, în special a celor comise cu violenţă, anunţă Ministerul de Interne.
În urma semnării acestui plan, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar se vor constitui grupuri de acţiune, cu specialişti ai instituţiilor semnatare, în domeniile droguri, violenţă, bullying, la care vor participa cadre didactice şi reprezentanţi ai asociaţiilor de elevi şi părinţi.
În ceea ce priveşte prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, Planul prevede la punctul 9 din capitolul II elaborarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în şcoli, pe baza unor proceduri care să implice acordul părinţilor, să asigure confidenţialitatea, nediscriminarea, să evite stigmatizarea sau bullyingul.
Documentul care numără 11 pagini și conține directive generale a fost semnat marți de opt miniștri
Aceștia sunt ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia – Elena Intotero, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Culturii, Raluca Turcan, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila şi doamna Livia Arnăutu, reprezentant al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
”Subliniem faptul că o componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinții elevilor, care vor juca un rol esențial în atingerea scopului de creștere a gradului de siguranță în unitățile de învățământ, autoritățile locale, precum și cu reprezentanții asociațiilor de elevi”, scrie în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
„Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcţii, cu responsabilităţi clare pentru fiecare instituţie”
Planul mai include campanii similare de prevenire a traficului de persoane și a violenței, a consumului de droguri și pentru promovarea unui stil de viață sănătos. Mai este precizată ”introducerea, în cadrul orelor de curs obligatorii, a unor lecții de educație pentru sănătate, referitoare la un stil de viață sănătos (fără consum de droguri, alcool și tutun)”.
”Continuăm aplicarea deciziilor anunţate săptămâna trecută, astăzi a fost semnat planul pentru creşterea siguranţei în şcoli, o atenţie specială fiind acordată combaterii consumului de droguri în şcoli şi fenomenului de bullying şi violenţă. Sunt realităţi care până acum nu au fost abordate structurat.
Am luat iniţiativa cooptării mai multor ministere în acest efort, educaţie, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare, precum şi a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, pentru că numai combinând integrat competenţele putem aborda cu succes acest plan. Este un document comprehensiv, structurat pe mai multe direcţii, care indică responsabilităţi clare pentru fiecare instituţie.
Mulţumesc colegilor miniştri şi specialiştilor din instituţii care au răspuns favorabil şi s-au implicat în elaborarea acestui document. O să menţin atenţia prioritar pe aplicarea planului la nivelul MAI”, a spus Cătălin Predoiu.
„Grupuri de acţiune, cu specialişti ai instituţiilor semnatare, în domeniile droguri, violenţă, bullying”
Ministerul de Interne subliniază că ”măsurile adoptate vor fi aplicate în colaborare de toate instituţiile semnatare, fiecare pe domeniul său de competenţă, pentru a creşte eficienţa acţiunilor, un rol important fiind atribuit şi autorităţilor locale”.
”Ca element de noutate, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar se vor constitui grupuri de acţiune, cu specialişti ai instituţiilor semnatare, în domeniile droguri, violenţă, bullying, la care vor participa cadre didactice şi reprezentanţi ai asociaţiilor de elevi şi părinţi”, precizează comunicatul.
Ministerul precizează că o componentă importantă a acestui plan este colaborarea cu părinţii elevilor, care vor juca un rol esenţial în atingerea scopului de creştere a gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ, autorităţile locale, precum şi cu reprezentanţii asociaţiilor de elevi.