Ora de iarnă 2021. Ziua a fost schimbată față de anul trecut
Ora de iarnă intră în vigoare în noaptea de 30 spre 31 octombrie, când ora 04.00 va deveni ora 03.00.
În România, ora se schimbă în ultima sâmbătă a lunii octombrie, anul acesta fiind noaptea de 30 spre 31 octombrie. Anul trecut, trecerea la ora de iarnă a fost în noaptea de 24 spre 25 octombrie. Așadar, în 2021 avem un interval diferit față de cel din 2020.
Schimbarea orei se face de două ori pe an, în lunile martie și octombrie. În luna martie, atunci când se trece la ora de vară, ceasul se dă cu o oră înainte, iar în luna octombrie această oră reapare, ceasul fiind dat cu o oră în urmă.
Schimbarea orei vine într-un moment în care planurile Uniunii Europene de a renunţa complet la ora de vară s-au dovedit fără succes. Teoretic, acest an ar trebui să fie ultimul în care țările din Europa trec la ora de iarna. La această situație s-a ajuns după ce oficialii Comisiei Europene (CE) au anunțat că fiecare țară din UE are opțiunea de a renunţa la schimbarea orei.
Ora de iarnă este considerată însă ora standard. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.
Efectele schimbării orei de iarnă
Conform unor studii, efectele aceste tranziţii pot fi chiar periculoase, unele persoane confruntându-se cu o creştere a riscului de infarct cu 5-10 la sută, timp de trei zile după schimbarea orei. Totodată, crește riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilităţi psiho-emoţionale, se mai arată în studiul realizat de Universitatea din Colorado.
„Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice, la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute, în care îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli, indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, psiholog la Universitatea din Colorado.
Lucruri mai puțin știute despre ora de iarnă
În lume, prima propunere a introducerii orei de vară (ora de iarnă corespunde timpului normal, cea de vară este o adaptare la condiţiile de lumină) a aparţinut unui britanic. Se întâmpla în 1907, când constructorul William Willet arăta avantajele acestei schimbări.
Sistemul cu ora de vară / ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau în agricultură.
Recomandările specialiștilor pentru a combate neplăcerile create de trecerea la ora de iarnă
Medicii ne recomandă să facem mișcare, să ne odihnim și să avem o alimentație sănătoasă pentru a evita ca organsimul să fie dat peste cap de trecerea la ora de iarnă.
„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârstnici, adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult numărul de ore de somn, mesele fixe şi, mai ales, medicaţia. Practic, se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean.
„Eu i-aș sfătui pe părinții de copii și de adolescenți să profite de acest moment pentru reglarea orei în care se desfășoară somnul copiilor. Știm, ei vor să stea mai mult. Ceea ce putem să facem acum este să le spunem: te vei culca în același timp ca și aseară, dar nu va fi ora 11:00, va fi ora 10:00”, spune psihologul Lorena Diaconescu.