Chiar dacă în fiecare an se discută despre renunțare, schimbarea orei de vară este o certitudine și pentru 2023. Anul acesta, va avea loc în noaptea de 25 spre 26 martie.
Aparent o simplă modificare a ceasului, schimbarea asta vine cu o multitudine de probleme, pe care mulți le resimt, dar despre care puțini știu.
La nivelul UE, de ani buni se cere fixarea permanentă a unei singure ore, iar Parlamentul European chiar a dezbătut subiectul și a decis să recomande statelor membre să renunțe la sistemul ora de vară – ora de iarnă. România nu a făcut niciun pas până în prezent, asta chiar dacă foarte mulți oameni sunt afectați de această schimbare.
În 2023, trecerea la ora de vară va avea loc în noaptea dintre 25 spre 26 martie. Ora 03.00 va deveni ora 04.00.
Medicii avertizează că, odată cu trecerea la ora de vară, crește cu 24% și numărul cazurilor de pacienți care au suferit un atac de cord. Experții contactați de CNN au arătat că de vină ar fi pierderea a mai bine de jumătate de oră de somn (cam 40 de minute) în fiecare noapte, până când organismul se acomodează cu noul fus orar.
Pe termen mediu și lung, privarea constantă de o oră de somn poate avea efecte grave asupra sănătății.
Și nu numai inima este afectată, ci și creierul. Fără cele 40 de minute de odihnă, pierdute din cauza trecerii la un alt fus orar, creierul este supus fenomenului de „micro-somn”. La un stil de viață adoptat pe termen lung, consecințele pot fi fatale, atrag atenția experții.
Nu în ultimul rând, de trecerea la ora de vară/iarnă este legată și creșterea numărului de accidente la locul de muncă, precum și a celui de sinucideri înregistrate în rândul populației.
După trecerea la ora de vară, care în acest an va avea loc în noaptea de 25 spre 26 martie, organismului îi vor trebui câteva săptămâni pentru acomodare.