„Ora Pământului” („Earth Hour”) este sărbătorită sâmbătă, între orele 20:30 și 21:30, și este un eveniment de sensibilizare cu privire la criza climatică. A început în Sydney, Australia în urmă cu 14 ani.
Prin stingerea luminii neesențiale, evenimentul este un simbol vizual al îngrijorările care se ridică din cauza schimbărilor climatice și efectele sale asupra planetei, scrie The Independent.
Pe măsură ce efectele încălzirii globale devin din ce în ce mai evidente în întreaga lume, organizatorii speră că „Ora Pământului” va genera reducerea emisiilor și protejarea naturii.
WWF, unul dintre partenerii de mediu ai Earth Hour, spune că evenimentul a determinat o schimbare legislativă concretă, care include o pădure „Earth Hour” de 2.700 de hectare în Uganda, o zonă marină protejată de 3,4 milioane de hectare în Argentina și crearea unui parc național, în Malaezia.
Ora Pământului are loc timp de o oră, între 20:30 și 21:30, sâmbătă, 26 martie.
Evenimentul are loc întotdeauna în ultima sâmbătă a lunii martie și s-a transformat într-o mișcare globală, la care participă oameni din peste 190 de țări.
În trecut, unele dintre cele mai emblematice repere ale lumii s-au întunecat pentru a marca Ora Pământului, inclusiv Podul Golden Gate din San Francisco, Colosseumul din Roma, Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Turnul Eiffel din Paris și Times Square din New York.
Prima „Oră a Pământului” a fost la Sydney sâmbătă, 31 martie 2007, când peste 2,2 milioane de oameni și-au stins luminile timp de o oră, potrivit WWF.
Evenimentul a avut loc virtual în ultimii doi ani din cauza pandemiei. O serie de celebrități, inclusiv actorii Sofia Vergara și Park Seo-Joon, medaliatul olimpic cu aur Eliud Kipchoge și campionul de tenis Andy Murray, împreună cu liderii mondiali, secretarul general al ONU Antonio Guterres și Papa Francisc, au marcat această sărbătoare, în 2021.
Mesajul pentru Ora Pământului din acest an este „Shape Our Future”, cu accent pe a ajuta oamenii și natura să prospere împreună, spune WWF.
Principalul aspect al participării este stingerea tuturor luminilor neesențiale. Este un lucru care depinde numai de tine.
Există o listă lungă de evenimente care au loc în întreaga lume, atât fizic, cât și online. De exemplu, în Dhaka, Bangladesh, va fi organizat un eveniment de camping de noapte în aer liber.
În Kula, Hawaii, o biserică organizează o slujbă la lumina lumânărilor și o proiecție de filme ecologice, în timp ce în Luxemburg, un cămin de studenți din oraș găzduiește o excursie pe timp de noapte, urmată de o cină la lumina lumânărilor.
Aici găsiți o listă cu evenimentele care sunt organizate în acest an.