Orașul cu cele mai mici facturi la energie din România. Secretul din spatele prețurilor mici

Publicat: 26 01. 2023, 08:59
Sursa foto: Shutterstock

Facturile la energie cântăresc greu în buzunarele românilor, lună de lună, într-un an compromis de inflație și nesiguranță financiară.

Chiar dacă am avut o iarnă blândă, care a presupus cheltuieli mai mici pentru încălzire, Asociația Energia Inteligentă avertizează că prețurile vor crește, la energie.

„Secretul de la Oradea”

Oradea este orașul din România cu cele mai mici prețuri nesubvenționate la încălzirea în sistem centralizat, datorită numărului mare de consumatori racordați la sistemul de termoficare.

„Secretul de la Oradea” este piața, adică numărul mare de consumatori, 75% fiind racordați la sistemul de termoficare, relevă o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

În Capitală, cu subvenții la energie, cel mai ieftin mod de încălzire este cel prin termoficare, urmat de lemne de foc, gaze și energie electrică.

Fără subvențiile de 64% cel mai ieftin mod de încălzire este cel cu gaz, urmat de lemne și apoi termoficare și energie electrică.

În contrast cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare, cu o subvenție de 64%, iar în cazul eliminării subvențiilor aceeași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Asociația Energia Inteligentă: Sunt așteptate majorări de prețuri

Ceea ce este sigur este că în Capitală ne putem aștepta la creșteri de preț pentru oricare din modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare bazat pe creșterea subvenției proporțional cu creșterea ineficienței nu va aduce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor.

Secretul de la Oradea este reprezentat de piață, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare.

Având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare, Oradea face să scadă costurile unitare și să aibă cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire.

O situație și mai rea decât în București o înregistrează Bacăul, unde, dacă s-ar renunța la subvenții, ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, scrie antena3.ro.